Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zainteresovani građani, aktivisti udruženja građana "Bitka za Košutnjak" i predstavnici drugih nevladnih ogranizacija i političih stranaka, sprečeni su danas da uđu na javnu raspravu u prostorije Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda, na kojoj se raspravljalo o gradnji na Makiškom polju.

Aktivisti udruženja „Bitka za Košutnjak“, zajedno sa predstavnicima udruženja „Sačuvajno Gardoš“, „GG Savski nasip“, „Novi optimizam“, okupili su se ispred Sekretarijata za urbanizam grada Beograda, u ulici Kraljice Marije 1, da iskažu protest jer su sprečeni da imaju uvid i učešće u javnim raspravama o gradnji na Makiškom polju.

Nakon što je iz zgrade, u kojoj je danas u 12.30 časova trebalo da počne javna rasprava, izašla osoba sa spiskom i počela da proziva one kojima je dozvoljen ulazak, građani su počeli da negoduju i zahtevaju da svi budu pušteni unutra.

Okupljeni su dovikivali: „Ovo je protivzakonito“, „Svi ili niko“, „Lopovi“, „Nema rasprave bez javnosti“, „Krište ustav i zakon Republike Srbije“, „Neće proći“.

Mirko Popović, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju (RERI) insistirao je na tome da osoba koja čita imena krši Ustav Srbije, jer javna rasprava po zakonu mora da bude otvorena za sve građane.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nevladina organizacija na čijem je čelu odbila je da na javnu raspravu pusti samo jednog svog predstavnika, insistirajući na tome da bi pristup moralo da imaju svi zainteresovani.

Isto su učinili i predstavnici mnogih drugih zainteresovanih organizacija i političkih stranaka koji su se okupili na platou u ulici Kraljice Marije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Javna sednica komisije je javna, ne može se ograničavati ljudima pravo da prisustvuju javnoj sednici“, rekao je Popović za Nova.rs.

Objasnio je da je u trenutnim epidemiološkim uslovima bilo jedino moguće odložiti sednicu i obrazložio zašto:

„Naredbe i odluke glade ne mogu da negiraju zakone – Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu nalažu da se nalažu da se javna rasprava održi.“

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dejan Jovanović iz inicijative “Bitka za Košutnjak” rekao je za Nova.rs da su ograničavanjem broja prisutnih na javnoj raspravi o gradnji na Makiškom polju, građanima uskratili „osnovno ljudsko pravo da govore“.

„Oni su nama oteli 99 primedbi koje smo podeli u skladu sa njihovim propozicijama. Sada su odlučili, pošto su te primedbe slične, da je dovoljan samo jedan predstavnik građana koji će govoriti o svih 99 primedbi. Te primedbe su ostale kod predsednika komisije Marka Stojčića i on neće da nam da. Bez toga građani nemaju način da uđu na raspravu“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pozvao je sve građane da ne priznaju nikakve urbanističke planove koji budu zasnovani na „ovoj prevari“ i ako takvih ponuda bude bilo, ne kupuju stanove na Makiškom polju.

Objasnio je da se danas raspravljalo o gradnji stanova na izvorištu Makiško polje, čime se rizikuje da čitav vodozahvat, kojim se Beograd snabdeva pijaćom vodom, bude ugrožen.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Udruženje „Bitka za Košutnjak“ u pozivu upućenom građanima za današnje okupljanje ocenilo je da Sekretarijat za urbanizam Beograda “uporno nastavlja fingirane procedure javnih rasprava koje su sve samo ne javne” i obavestilo ih da će 15. decembra, biti održane dve sednice na kojima će pored ostalog tema biti gradnja na Makiškom polju.

Povezane vesti:

U saopštenju se navodi da nadležni zabranjuju ulaz, boravak i pristup građanima koji su već podneli primedbe po njihovim procedurama i naknadnim odlukama, i u toku već započetog procesa javnog uvida „jednostrano ograničavaju elementarna prava građana“.

„Bitka za Košutnjak“ je u poslednjih mesec dana podnela devet zahteva za odlaganje i prekid javne rasprave navodeći već poznate argumente državnih organa Srbije. Svih devet zahteva je odbijeno pod različitim izgovorima”, navodi se u saopštenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar