Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danas se u Palati “Srbija” nastavljaju pregovori vlast i dela opozicije, uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta. Kako saznajemo, očekuje se da danas predstavnici Evropskog parlamenta predlože učesnicima dijaloga konačnu verziju sporazuma o izbornim uslovima.

Drugi dan druge runde pregovora počinje u 9 sati, kad je planirana plenarna sednica na kojoj će se rezimirati diskusije od prethodnog dana, a nakon toga predstavnici Evropskog parlamenta, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan će održati sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

Nakon sastanka sa predsednikom parlamenta, evroposlanici će diskustovati sa učesnicima dijaloga o daljim koracima za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, a potom će se, zajedno sa Dačićem, obratiti medijima kako bi saopštili zaključke pregovora.

Podsetimo, u Palati „Srbija“ juče je počela druga runda međustranačkog dijaloga, uz posredstvo evroparlametarca.  Ovo bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude i poslednja faza razgovora, koja će se okončati potpisivanjem sporazuma.

Dijalogom ispred EP posreduju Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

SNS na ovim pregovorima predstavlja Vladimir Orlić i Nebojša Bakarec.

Iz redova opozicije, na prvi dan pregovora, došli su lider SSP Dragan Đilas, Miodrag Gavrilović iz DS, Nebojša Zelenović, lider ZZS, i Miroslav Aleksić potpredsednik NS.

Na dijalog su došli i Konstantin Samofalov iz SDS i predsednik Dveri Boško Obradović, kao i predsednik DJB Saša Radulović.

Zbog uvreda i odbijanja da prihvate njihove predloge, deo opozicije odlučio je da nakon 14 sati napusti pregovore. Lider SSP Dragan Đilas je, tokom obraćanja medijima ispred Palate „Srbija“ rekao da ta partija više neće učestvovati u razgovorima.

„SSP neće učestvovati u nastavku današnje sesije dijaloga. Sporazum koji su dali ervopski posrednici ocenili smo kao neprihvatljiv. Tražili smo da sporazum koji je potpisalo šest organizacija bude danas na agendi. Sve ovo što se dešava je jedna velika farsa. SNS koja je učestvovala u izradi tog dokumenta preko svog predstavnika Dejana Đurđevića sve vreme govori o idealnim izbornim uslovima, najbolji u našoj istoriji i da nema potreba da se išta menja“, rekao Dragan Đilas.

BONUS VIDEO Đilas: Nećemo učestvovati u farsi od pregovora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar