"Nasilje je kada država prodaje prirodna bogatstva, plodnu zemlju i izvore svežih voda stranim privatnim kompanijama radi njihovog profita, a na štetu svojih građana. Nasilje nije kada se zbog toga građani bune, vrište, kreiraju proteste i blokade", rekla je glumica Bojana Novaković na devetom protestu "Srbija protiv nasilja" ispred Skupštine.

Novaković je navela da je jako zbunjena oko svega što se dešava Narodnoj skupštini i da je primetila da postoji konfuzija šta je to nasilje, a šta je izražavanje besa zbog života pod kriminalnim režimom.

„Nasilje je kada se laže u Narodnoj skupštini, a nasilje nije kada neko povisi ton da bi se te laži jasno i glasno demantovale. Nasilje je kada medijske kampanje sa nacionalne frekvencije dovode do ubistva jednog od naših najvećih boraca za pravdu. Nasilje nije kada ljudi osećaju posledice tog ubistva i dan danas i izađu na ulice da reaguju. Nasilje je normalizacija nasilja prema ženama, deci i slabijima. Šesnaest žena i dve devojčice su ubijene ove godine u porodičnom-partnerskom nasilju. Nasilan nije samo taj koji je njih ubio, već sistem koji ne prža tim ženama mesto za negu, brigu i zaštitu. Nasilje je kad se te žene prozivaju kao histerične, lažovi ili još gore kad se ne slušaju. Nasilje je kad ja kažem boli me, a on kaže strpi se“, navela je Novaković.

PROČITAJTE JOŠ...

Ona je navela i da je nasilje i „promocija silovatelja u medijima i kada kriminalci i lopovi sa najvišeg državnog vrha prave zakone koji ne dozvoljavaju ljudima da biraju koga smeju da vole i s kim da žive“.

„Nasilje nije kad se taj bes kanališe u taj protest, blokadu, predstavu, performans, kada se deremo ulicama, pišemo grafite, lupamo bubnjeve… To u čemu mi učestvujemo je odbrana ljudskih prava, odbrana plodne zemlje i zaštita prirode – to je kolektivna nega. Svi mi imamo odgovornost i prema sami sebi, drugima, državi i zato vas molim da ostanemo besni i glasni. Molim vas da nikada ne zaboravimo decu i mlade čija je smrt izazvala ovaj bunt i koja nikada neće iskusiti promene za koje se mi borimo, a oni ih najviše zaslužuju. Zbog toga sve mora da stane“, zaključila je Novaković.

***

BONUS VIDEO: Protest i u Zrenjaninu, blokada puta kod Linglonga od 18 do 20h

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare