Vuk Jeremic i Miroslav Aleksic
Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici Narodne stranke, koja učestvuje u dijalogu vlasti i opozicije, uz posredstvo Evropskog parlamenta, odbili su Nacrt sporazuma koji se odnosi na mere za unapređenje izbornog procesa u Srbiji, saznaje Nova.rs.

Nacrt sporazuma, koji su predložili predstavnici EP, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn, Vladimir Bilčik i Eduard Kukan danas na sastanku, nije prihvatljiv za delegaciju Narodne stranke koju na ovim razgovorima predvodi, umesto predsednika Vuka Jeremića, potpredsednik Miroslav Aleksić.

Pročitajte još...

Kako saznajemo, iz NS su istakli da se zalažu za nastavak pregovora, ali da ne žele da prihvate rešenja koja se nalaze u dokumentu koji je danas dat na uvid predstavnicima vlasti i opozicije.

Izaslanici iz Evropske unije, Tanja Fajojn, Vladimir Bilčik, Knut Flekenštajn, Eduard Kukan, predstavili su Nacrt sporazuma u 16 tačaka.

Prva mera odnosi se na osnivanje Privremenog nadzornog tela za medije. Prema Nacrtu, šest članova bi trebalo da predloži REM, a preostalih šest članova(foram 3+3) predlaže predsednik Narodne skupštine nakon konsultacija sa poslanicima Evropskog parlamenta.

Nadležnost ovog tela biće praćenje medija, konsultacije, izveštaj o promeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama, informisanje javnosti o svojoj proceni i radu, praćenje i sprovođenje preporuka za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću, organizovanje redovnih konferencija za medije.

Šta još piše u predlogu EP, pogledajte ovde.

BONUS VIDEO: Obračun Jeremića i Vučiča u Predsedništvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare