Narodna stranka: Iskopavanje litijuma ugrožava celu Srbiju

Politika 19. apr. 202118:19
Podeli:
Foto:N1

Predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice Ivana Parlić izjavila je da istraživanje i iskopavanje litijuma nije samo lokalni problem, nego je reč o opasnosti od koje bi mogla da bude ugrožena cela Srbija ako ne bude sprečeno otvaranje rudnika litijuma.

„Narodna stranka je protiv iskopavanja litijuma na teritoriji čitave Srbije. Ovo je najvažnije pitanje u Srbiji, važnije od svega što plasira režim u javnosti. Vlast laže da ne postoji opasnost i čitava javnost bi trebalo da reaguje“, rekla je Ivana Parlić na konferenciji za novinare u Požegi.

U tom mestu je održan protest i predat zahtev za hitno održavanje vanredne sednice Skupštine opštine sa jednom tačkom dnevnog reda – donošenje odluka o zabrani svih rudarsko-geoloških istraživanja i eksploatacije osim one koja se trenutno obavlja.

„Ovo nije samo lokalni problem u Kosjeriću, Požegi, Pranjanima i Loznici, gde je kompanija ‘Rio Tinto’ već uveliko odmakla sa istraživanjem rude litijuma, nego je to problem koji zahteva angažovanje cele Srbije i čitave zajednice“, rekla je Ivana Parlić.

Ona je dodala da je reč o zaštiti Srbije i da bi gradjani u tim sredinama trebalo da znaju da nisu sami.

Predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice je pozvala sve stranke, udruženja gradjana i organizacije da se izjasne „da li su uz gradjane koji se protive iskopavanju litijuma ili su uz kompanije koje nameravaju da otvore rudnike litijuma koji će doneti ogromnu opasnost celoj Srbiji“.

Komentari

Vaš komentar