Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Referendum o otvranju rudnika litijuma u Loznici, koji najavljuje predsednik Srbije ne sme i neće biti održan. To je pritisak na građane i način da se ozakoni zločin nad celom Srbijom, poručili su predstavnici Narodne stranke i Pokreta slobodna Srbija (PSS) sa zajedničke konferencije u Kragujevcu. Oni su istakli da se planirano uništavanje ekologije Srbije, danas brani u svakom dvorištu i da građani ne smeju da dozvole korumpiranoj vlasti da zemlju pretvori u ''rudarsku koloniju''.

Otvaranje rudnika litijuma “Jadar“ kompanije Rio Tinto za koji se aktuelna vlast zalaže iz petnih žila, za predstavnike opozicije iz Narodne stranke i PSS-a je ekološka katastrofa, a ne “investicija decenije“ kako je predstavlja vladajuća većina.

Na zajedničkoj konferenciji koju su održali u Kragujevcu istaknuto je da bi otvaranje rudnika zatrovalo celu zemlju, te da građani moraju da budu svesni činjenice da ih je korumpirana vlast na čelu sa predsednikom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić dovela na rub ekološke katastrofe.

Planirani rudnik “Jadar“ trebalo bi da se prostitre na oko 1.200 hektara plodnog zemlljišta Mačve, upozorila je Ivana Parlic predsednica Gradskog odbora NS u Užicu, a ta ogromna iskopina, iza sebe bi ostavljala, kaže ona preko 1,2 miliona tona otrovne i kancerogene jalovine godišnje.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Rio Tinto se ponaša kao krvoločna zver u jagmi za resurse, a ta zver ima svoje gnezdo u vladi Republike Srbije. Sve ono što čujemo od predstavnika vlasti da je u pitanju prosperitetan projekat koji će unaprediti život građana je upravo suprotno tome. Ovde se radi o monstruznom rudniku koji će trajno uništiti celu zemlju i zbog toga svi građani moraju da budu svesni da ovo nije lokalna stvar meštana Loznice, već svih nas“ rekla je Ivana Parlić, napominjući da predsednik nema ovlašćenja da raspiše referendum kojim bi se izglasala kapitualcija zemlje.

Ona je istakla da se Rio Tinto ponaša kao okupator i da ta kompanija ima podršku vodećih, kako kaže, korumpiranih struktura vlasti, koje u javnosti sprovode otvorenu propagandu kojom dugoročne trovače životne sredine predstavlja kao investitore koji će “preporoditi zemlju“.

“Mi smo došli u ovu situaciju zahvaljujući koruptivnim dilovima niza političara i zbog toga ćemo zahtevati istragu protiv svih koji su nas doveli u položaj da postanemo rudarska kolonija na tlu Evrope“ rekla je Parlić, napominjući da su svi državni projekti od kojih direktnu korist ima Rio Tinto intenzivirani od 2017. godine.

“Zorana Mihajlović najveći lobista Rio Tinta“

Kao najveći lobisti iz vrha države koji su potpisivali i donosili državnue akte koji vode ka odobravanju iskopavanja litijuma kompaniji Rio Tinto, na konferenciji su istaknuti predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić, ali i ministarska Zorana Mihajlović koja je u više ministarstva donosila presudne odluke.

Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić

“Svaki njen odlazak iz ministarstva u ministarstvo je zapravo bilo obezbeđivanje uslova za rudnik koji planiraju u Loznici. Kao ministarska energetike je obezbedila sve uslove da se na toj lokaciji izgradi dovoljno jaka struja. Zatim je kao ministarka rudarstva obezbedila sve potrebne dozvole, a kao ministarska saobraćaja uticala je da se trasira auto put gde treba. Na kraju smo imali i situaciju da se po hitnom postupku uradi gasifikacija do Loznice. Jasno je da sve to rade za rudnik koji žele tu da otvore“ rekla je Violeta Marković potpredsednica NS u Čačku.

Ona je istakla da vazduh i voda ne poznaju katastarske opštine i upozorila da istraživanja koja će se obavljati u pojedinim opštinama ne znače da je ostatak Srbije siguran, te da protiv Rio Tinta, mora da ustane cela zemlja.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Da je kompletan državni vrh upleten u koruptivne aktivnosti koje vode ka ulasku kompanije Rio Tinto u Srbiju i odobravanje iskopavanja litijuna, slaže se i urbanista Marin Krešić, ujedno i predsednik resora za urbanizam PSS-a. On je naveo da je Prostorni plan o razvoju Srbije u narednih 15 godina prilagođen iskopavanju litijuma koji će eksploatisati Rio Tinto. Ukazuje i da je protivno svim ekološkim standradima u Srbiji planirana izgradnja pet novih termoelektrana, koje će obezbedjivati neophodnu električnu energiju “ekološkom trovaču“ Rio Tintu.

Prostorni plan od Srbije pravi rudarsku koloniju

“Maske su pale i građani treba da znaju da je Prostornim planom Srbije u narednih 15 godina predviđeno otvaranje još 20 novih rudnika litijuma. To su eneormni pogodni koji traže i enormne količine električlne energije. Pet novih termoelektrana koje su planirane, duplo će nas koštati, jer ćemo morati da plaćamo takse Evropi za povećanu količinu ugljen dioksida. Sve se radi u korist jedne kompanije, a ovu vlast interesuje samo lična kosrist, a ne zdravlje građana. Cela vlada je trenutno PR kompanije Rio Tinto i ja verujem da su oni već spakovali svoj prtljag i planiraju da pobegnu odavde kad nas dobro opljačkaju. Ovo je poslednji trenutrak da ih sprečimo u tim namerama i da im ne dozvolimo da pobegnu. Svi koji su učestvovali u kriminalnim radnjama moraju da odgovaraju za to“, zaključio je urbanista Marin Krešić.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na zajedničkoj konferenciji Narodne Stranke i PSS-a istaknuto je da su Amerika, Nemačka i druge evropske zemlje mnogo bogatije litijumom od Srbije, ali da je je jedino kod nas vlast dovoljno korumpirana, da zarad ličnih interesa proda “nacionalno zdravlje“ i odobri iskopavanje rude koja će dugoročno uništiti vodu, vazduh i zemlju na teritoriji cele države.

Ističu da krivci neće moći da prođu nekažnjeno, te zbog toga organizuju konferencije za novinare širom Srbije, kako bi podstakli građane da reaguju i prijave svaki “sumnjiv kamion, mašinu ili neobične radove na iskopavanju zemlje“ u svojim sredinama.

BONUS VIDEO: Goran Vesić u zoo vrtu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare