Narodna banka Srbije i Zoran Drobnjak Foto: Nemanja Jovanović, Vesna Lalić

Direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak, na čijem je računu u Švajcarskoj bilo oko pola miliona franaka, nije tražio dozvolu od Narodne banke Srbije za otvaranje računa u inostranstvu, rečeno je za Nova.rs u NBS. Kako navode, za kršenje tog propisa predviđena je prekršajna odgovornost, ali postupak ipak neće moći da pokrenu.

Istraživački portal KRIK u međunarodnom projektu “Švajcarske tajne” je objavio da je Zoran Drobnjak 2007. otvorio račun u banci „Credit Suisse“ u Švajcarskoj. Godinu dana kasnije na njemu je imao oko pola miliona franaka ili oko 300.000 evra.

KRIK piše da tajni račun u Švajcarskoj nije prijavio Agenciji, sudeći prema izveštajima o imovini i prihodima u kojima je početkom 2011. tvrdio da nema ušteđevinu. Tada mu je račun u Švajcarskoj još bio otvoren i na njemu je, kako pokazuju procureli podaci, bilo novca.

Kako našem portalu rečeno u Narodnoj banci Srbije, na osnovu dokumentacije kojom raspolažu utvrđeno je da se Zoran Drobnjak nije obraćao Narodnoj banci sa zahtevom za dobijanje odobrenja za držanje deviza kod banke u inostranstvu.

U NBS navode da kada se deviza na računu kod banke u inostranstvu drže suprotno propisu te institucije, za građane je propisana prekršajna odgovornost.

„Međutim, za konkretan slučaj napominjemo da se shodno članu 65. Zakona o deviznom poslovanju postupak po prekršajima iz ovog zakona ne može pokrenuti kada protekne pet godina od dana kada je prekršaj učinjen”, kažu u Narodnoj banci.

Kako su naveli, u periodu od 2007. do 2011, u kom je Drobnjak imao novac na računu u Švajcarskoj, pojedine katagorije naših građana u inostranim bankama mogle su slobodno držati devize.

„Na primer, lica zaposlena u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu, lica upućena na rad u misije Republike u inostranstvu, lica koja se stručno usavršavaju u inostranstvu. Njihova obaveza je bila da posle prestanka razloga zbog kojih im je omogućeno da drže devize u inostranstvu unesu preostala sredstva u roku od narednih 30 dana u Republiku i ugase taj račun“, kažu u NBS.

BONUS VIDEO Zoran Drobnjak i 500.000 skrivenih „švajcaraca“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar