Bilo je dana u poslednjih nekoliko godina kad je izgledalo da ugled srpskog parlamenta ne može biti više srozan, međutim poslanici Srpske napredne stranke iz petnih žila se trude da demantuju svaku ovakvu ideju. Tako je bilo i na sednici skupštine na kojoj je trebalo da se raspravlja o rebalansu budžeta, pa smo usred parlamenta imali simuliranje oralnog seksa, ministra finansija koji psuje majku jednoj dami i pitanje jedne članice SNS koleginicama iz opozicije da li se nude kad prolaze pored klupa naprednjaka. Članovi Etičke komisije srpskog parlamenta, da li se čujemo?

Ono što se dešavalo na sednici Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se raspravlja o rebalansu budžeta teško je prepričati, a da se ne postidite. U tuđe ime.

Sve je počelo u toku govora poslanice DS Tatjane Manojlović.

“Ovoj rasprodaji sopstvene zemlje se mora stati na put i znate šta, mi smo se osmanlijskog ropstva rešili, rešićemo se i Vučićevog. A vi ćete gospodo naprednjaci to platiti. Odgovaraćete po zakonima države Srbije za sva nepočinstva, za sva nedela prema ovoj državi i prema ovom narodu”, rekla je Manojlović.

Ove reči su iziritirale poslanike SNS do te mere da je jedan od njih Dalibor Šćekić, kako su naknadno tvrdili predstavnici opozicije, simulirao oralni seks gledajući u pravcu Manojlovićeve.

Ništa nisam video, ništa nisam čuo

Poslanik demokrata Miodrag Gavrilović ukazao je na ovu situaciju predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću, rekavši da je reč o klasičnom nasilju prema ženama, a poslanica Narodne stranke Ivana Parlić tražila je da se vrati snimak sednice i da se Šćekić kazni.

Vladimir Orlić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Orlić je sve vreme ovo negirao, a naknadno je rekao da je pogledao snimak i da se to o čemu priča opozicija nije desilo.

Zatim se potpredsednica Skupštine Sandra Božić, inače koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, poslanicama opozicije obratila ovim rečima:

Sandra Božić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Vidim da se pojedine poslanice opozicije, ovaj, vrlo rado prolaze kroz redove Srpske napredne stranke. Ne znam da li se preporučuju i da li bi da sede u tim redovima ili vrlo često vole da samo prođu tuda”, rekla je Božić.

Pročitajte još...

Tu nije kraj. Usledio je vrlo sraman potez ministra finansija Siniše Malog, koji je opsovao majku poslanici DS Dragani Rakić.

Pokušaj diskreditovanja

Zbog svega toga poslanice opozicije su juče kolektivno zatražile smenu Sandre Božić sa mesta potpredsednika Skupštine Srbije i oduzimanje poslaničkog mandata Daliboru Šćekiću.

U razgovoru za naš list, govore o tome kako su sve ovo doživele.

Poslanica DS Tatjana Manojlović kaže da su u najvišem predstavničkom i zakonodavnom telu prekršeni Ustav, Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Zakon o zabrani diskriminacije, Kodeks o ponašanju poslanika.

Tatjana Manojlović
Foto: Printscreen/YouTube/Beogradska hronika Jutarnji program/RTS

“Srušen je smisao parlamentarizma. Seksističko, rodno zasnovano nasilje kome sam bila izložena od strane poslanika SNS, nastavljeno je grubom uvredom svih opozicionih poslanica, izjavom potpredsednice Skupštine, Sandre Božić. Insistiram da se ne govori o insinuaciji felacija iz skupštinske klupe, već o težini istinitog govora koji ih je podstakao na to. Zbog toga što sam svojim tridesetogodišnjim novinarskim i nedvosmislenim, doslednim opozicionim delovanjem zaslužila poverenje građana, zato pokušavaju da me diskredituju“, rekla je Manojlović za novine “Nova”.

Dragana Rakić otkriva ono što se nije moglo čuti u prenosu skupštine, da joj je ministar finansija dva puta opsovao majku.

Marinika Tepić, Borko Stefanović, Dragana Rakić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Juče smo mi žene, narodne poslanice iz opozicije, bile šokirane skandaloznim ponašanjem pojedinih narodnih poslanika iz redova SNS-a, a pre svega Dalibora Šćekića, potpredsednice Skupštine Sandre Božić, predsednika Skupštine Vladimira Orlića i ministra Siniše Malog. Svi oni su juče u nekoliko navrata na najvulgarniji način uvredili ne samo nas narodne poslanice nego i sve žene. Dalibor Šćekić je simulirao oralni seks dok je govorila poslanica Tatjana Manojlović, Sandra Božić je ocenila da se opozicione narodne poslanice „nude“ Srpskoj naprednoj stranci, a ministar Siniša Mali je meni dva puta opsovao majku”, kaže Rakić za novine “Nova”.

Ovo nije samo nasilje nad ženama, dodaje ona, već manifestacija atmosfere koja se gaji u Skupštini.

„Kada se ovo radi poslanicima pred kamerama, možemo da zamislimo kako li se tek ponašaju kao šefovi na radnim mestima”, navodi Rakić.

Varvarsko i prostačko ponašanje

Šefica poslaničke grupe Ujedinjenih Marinika Tepić kaže da je ovo odavno postao manir ophođenja poslanika SNS.

Foto: Printscreen FoNet/video

“Mandat 2016. – 2020. je bio prva pokazna vežba za to. “Najjači” u uvredama poslanica bio je Marijan Rističević, koji nije samo “pokazivao” uvredljive i seksističke ispade, nego nam ih je i govorio naglas, pa onda Maja Gojković, koja je pri tom i žena, kaže “a, ne, nisam ništa čula, ali da bih izrekla opomenu koji tražite, morate u mikrofon da ponovite sve što vam je Rističević rekao kako bi ušlo u zapisnik”. Jasno vam je da svako normalan to ne bi ponovio ni po cenu da takvo varvarsko i prostačko ponašanje ostane nekažnjeno”, kaže Tepić i dodaje:

“Nažalost, za nas poslanice koje smo već imale takva iskustva i to redovna, ovo nije iznenađujuće, jer znamo kakvi sede s druge strane, ali za poslanice koje su prvi put u Skupštini, znam koliko je to stresno, neizdrživo. Cilj je da vas dekoncentrišu i nateraju da odustanete. Istovremeno da se građanima koji prate zasedanja Skupština smuči, parlament obesmisli i svede ovako na neki rijaliti”.

Ovo je primer polnog uznemiravanja

Poslanica Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd Biljana Đorđević javno je uputila kritiku Sandri Božić, a za novine “Nova” kaže da tema rodne ravnopravnosti vlasti služi samo za instrumentalizaciju.

Biljana Đorđević Foto: Printscreen/parlament.rs

“Ovu temu ne shvataju ozbiljno, niti se njome suštinski bave. Oni su vrlo osetljivi na različite neumesne ili seksističke izjave koje dolaze iz opozicije. Orlić vrlo reaguje na to, ali samo kad opominje opoziciju. Na ono što dolazi iz klupa SNS ne reaguje. To je jedna vrlo selektivna borba. Da budemo iskreni, ono što je Šćekić uradio spada u domen polnog uznemiravanja i nama je definitivno potreban pravilnik o zabrani seksualnog uznemiravanja i obuka poslanika. Ono što previđa kodeks nije dovoljno.

Šta radi Etička komisija

Ono što je zanimljivo, jeste da poslanici imaju Kodeks ponašanja, ali i Etičku komisiju koja je dužna da se stara o tome da se taj kodeks poštuje. Članovi te komisije su Damir Smiljanić profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Brankica Popović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i Ivana Stojanović Prelević sa Filozofskog Fakulteta u Nišu. Iz redova državnih službenika, iz službe Skupštine Srbije predloženi su diplomirani pravnici Sanja Pecelj i Sanja Dedić. Za kršenje kodeksa predviđene su i kazne. Opomenuti poslanika treba da bude kažnjen sa 10 odsto plate, dok je kazna za javnu opomenu polovina poslaničke plate.

BONUS VIDEO: Najveća vest iz Skupštine: Opozicija je ujedinjena, poslanice ustale zbog uvreda naprednjaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare