Foto: Twitter/Nikola Suknjaić

Zaposleni u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Rakovici u petak su organizovali protestnu šetnju do zgrade opštine, kako bi apelovali na lokalnu vlast da u toj obrazovnoj ustanovi već godinu dana ne postoji direktor. Ubrzo nakon protesta, počeli su napadi na Nikolu Suknjaića, aktivistu Stranka slobode i pravde, čija deca idu u ovu školu. Tom prilikom, aktivisti bliski Srpskoj naprednoj stranci (SNS), delili su uvredljive letke u kojima su ga nazivali "Đilasovim potrčkom, koji sve čini da zadovolji šefa". Suknjaić, koji je ujedno i član Stranke slobode i pravde ( SSP), rekao je za naš portal da je on tamo bio samo kao roditelj, te da politika i njegova stranka sa tim nemaju nikakve veze.

Nakon protesta, počelo je sa deljenjem letaka na kojima piše da je Suknjaić „lično uzeo novac za organizovanje protesta zbog navodnog izbora direktora u OŠ „Ivo Andrić, te da je tu uslugu od svog šefa Đilasa (Dragana) masno naplatio“.

Član Stranke slobode i pravde (SSP) Nikola Suknjaić, rekao je za naš portal da nema nikakve veze sa organizacijom protesta i da je tamo kao otac dvoje dece, koji pohađaju tu školu.

„Slažem se i podržavam borbu nastavnika i roditelja, jer sam ja u Savetu roditelja. Znam celu priču, totalno je nepraktično da ministar odobrava, odnosno bira direktore škole. To treba da odluče ljudi iz škole“, rekao je Suknjaić za Nova.rs.

On je dodao da je „totalno van razuma“ da ministar na tu funkciju šalje vršioca dužnosti (v.d), koji ima člansku kartu Srpske napredne stranke.

„Napadi na mene nemaju smisla jer sam ja išao tamo kao roditelj. Mislim da je to jedan ružan vid političke borbe, budući da takve letke mogu da pročitaju deca ili drugi roditelji. Borim se protiv takvog vida političke komunikacije“, zaključio je Suknjaić.

Nedavno, u blizini osnovne škole na Vračaru osvanuli su uvredljivi plakati sa likovima lidera SSP-a Dragana Đilasa i lidera Narodne stranke, Vuka Jeremića. Plakati su zalepljeni u blizini škole koju pohađaju deca pomenutih političara.

Podsećamo, zaposleni u osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Rakovici u petak na Dan škole organizovali su protestnu štetnju do zgrade opštine i na taj način upozorili lokalne vlasti, kao i nadležno Ministarstvo na problem v.d stanja u toj školi koje traje godinu dana. To je u treći u nizu događaja koji ima za cilj da iskaže nezadovoljstvo stanjem u školi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sve je krenulo odlaskom prethodnog direktora Milana Pašića na mesto pomoćnika ministra prosvete za osnovno obrazovanje. Prema rečima zaposlenih, Ministarstvo nije dozvolilo postavljanje osobe iz kolektiva i oglušujući se o odluku Školskog odbora šalje v.d. direktorku, koja se potom prijavila na konkurs za izbor direktora. Kandidat zaposlenih je bila nastavnica srpskog jezika iz ove škole Dragana Dejanović Kovačević. Iako je ona dobila ubedljivu većinu Nastavničkog veća, glasanje na Školskom odboru je bilo četiri prema četiri, zbog čega je konkurs poništen i vraćen na početak.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Dragana Dejanović Kovačević, koja je nastavnica u ovoj školi već 15 godina, već na dva konkursa je dobila podršku većine kolektiva da bude direktorka škole, na drugom izboru je dobila podršku i većine u škoskom odboru. Međutim, ministarstvo to ignoriše“, rekla je za naš portal članica Školskog odbora, Aleksandra Popović i napomenula da se zahtevi konstantno ignorišu, te da se razmatra dalja radikalizacija protesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare