Savo Manojlović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Aktivista organizacije "Kreni promeni" Savo Manojlović ponovio je da će ulica rešavati zahteve građana ukoliko to odbiju da rade institucije, te da je neophodno da Skupština, pre izbora, odluči o zabrani iskopavanja litijuma u Srbiji.

Veliku prašinu podigla je jučerašnja izjava Sava Manojlovića da izbora neće biti ukoliko Skupština Srbije ne zabrani Rio Tinto, odnosno iskopavanje litijuma u Srbiji.

„Ako institucije ne bude rešavale ovaj problem, rešavaće ih narod na ulici. Ako ovo pitanje ne bude rešeno pre raspisivanja izbora, nisam siguran da će izbore biti uopšte moguće održati u regularnim uslovima“, rekao je Manojlović.

Pročitajte još...

Očekivano, predstavnici vlasti su se utkrivali u optužbama na račun Manojlovića, da ruši ustavni poredak, da destabilizuje zemlju, dok su pojedini simpatizeri režima, poput Nebojše Krstića, otvoreno pozivali na njegovo hapšenje.

Dan kasnije, Savo Manojlović za Nova.rs objašnjava šta je značila njegova izjava koja je isprovocirala vlast.

„Ako institucije ne budu rešavale, zahteve građana rešavaće ih ulica. Ne razumem toliko paniku, rekao sam da Skupština mora da odluči o zahtevu građana, ne vidim zašto se plaše toliko naroda. Oni u Skupštini sede i primaju plate da bi predstavljali narod. Zato se i zove Narodna skupština Republike Srbije“, poručuje Manojlović.

O tome koliko smo daleko od nove pobune, sagovornik Nova.rs kaže:

„To zavisi od ponašanja vlasti. Ako vlast krši prava građana i nemate institucionalne ventile koji će rešavati društvene konflikte, logična posledica je eksplozija nezadovoljstva. Kako to izgleda videli smo sa blokadama. To je bio samo trejler, od vlasti zavisi da li ćemo gledati ceo film“, podvlači on.
Savo Manojlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Pitanje je ko će sve uz Rio Tinto biti počišćen u političkom smislu. Neka smisle koji god način žele da predstave u javnosti. Nas zanima zabrana iskopavanja i obrade litijuma, zato što ga prema nalazima nezavisnih eksperata nije moguće sprovesti na ekološki održiv način. Ono što strane kompanije ne mogu da rade u svojim zemljama, neće raditi ni u Srbiji. Srbija nije na prodaju“.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović o datoj reči i zašto su okončani protesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare