Savo Manojlović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Komentarišući mogućnost da narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma ne dođe na dnevni red Skupštine pre okončanja aprilskih izbora, aktivista organizacije "Kreni promeni" Savo Manojlović je poručio da bi se zapitao na mestu predstavnika da li će uopšte biti izbora ukoliko se u parlamentu, pre izbora, ne reši pitanje Rio Tinta.

Pročitajte još...

Portal Nova.rs objavio je danas da je gotovo izvesno da će se inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma pred poslanicima u Skupštini gotovo izvesno naći tek nakon izbora i konsitutisanja novog saziva parlamenta.

S obzirom na to da je krajem decembra okončano redovno zasedanje Skupštine Srbije, pitali smo predsednika parlamenta da li postoji mogućnost da se narodna inicijativa nađe pred poslanicima pre održavanja izbora.

„Rad Skupštine prestaje njenim raspuštanjem, a to će biti sredinom februara. Sve ostalo može samo posle konstituisanja novog saziva“, rekao je on u kratkoj izjavi za naš portal.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

S druge strane aktivista pokreta „Kreni promeni“ Savo Manojlović rekao je da se pitanje iskopavanja litijuma mora rešiti pre izbora.

„Ako institucije ne bude rešavale ovaj problem, rešavaće ih narod na ulici. Ako ovo pitanje ne bude rešeno pre raspisivanja izbora, nisam siguran da će izbore biti uopšte moguće održati u regularnim uslovima“, ističe Manojlović.

Prema njegovim rečima, njihov cilj je da početkom februara završe sa sakupljanjem potpisa.

„To znači da ćemo umesto zakonskog roka od 90 dana morati da završimo skupljanje 30.000 fizičkih potpisa u roku od 7 dana.  Verujem da to možemo da uradimo sa 3.000 volontera koji su se prijavili za ovu kampanju. Počećemo uskoro da radimo na definisanju rešenja sa pravnim i ekološkim ekspertima. Ako vlast ne bude uvažila ove argumente, onda će ona biti odgovorna za sve kasnije proteste“, poručuje Manojlović.

„Blokade su samo prvo poluvreme borbe“

Aktivista „Kreni promeni“ kaže da su blokade i protesti, organizovani krajem novembra i početkom decembra, samo prvo poluvreme borbe.

„Do konačne pobede, koja će podrazumevati zaštitu Srbije od iskopavanja litijuma, imamo još da igramo. Tu pobedu ne može da donese jedan čovek, niti jedna organizacija. Potreban je i važan je svaki čovek koji volontira, poziva, odgovara na mejlove, poziva prijatelje, dolazi na proteste i blokade. Ovu pobedu možemo izboriti samo svi zajedno, bez obzira na političke, verske i vakcinalne razlike. Cenimo vreme svakog čoveka koji je izdvojio vreme i učestvovao na blokadama. To je bila pobeda svih nas zajedno.

„Naš plan je da imamo gotovu inicijativu pre početka februara kako bi parlament mogao da se izjasni“

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za naš portal da je izvesno da ova tema može da bude na dnevnom redu Skupštine tek po okončanju izbora i da su male šanse da se za mesec dana okončaju sve procedure.

S duge strane Manojlović istiće da je moguće zakazati vanredno zasedanje na zahtev jedne trećine narodnih poslanika ili Vlade

„Prema tome netačna je izjava predsednika Skupštine da će o narodnoj inicijativi morati da se odlučuje nakon izbora. Pretpostavljam da je pravna služba Skupštine na odmoru pa nije imao ko da mu da validno pravno obrazloženje. Ako vlast ne bude želela da rešava potanje Rio Tinta pre izbora, ja bih se na njihovom mestu pitao da li će izbora uopšte biti. Ako institucije ne žele da rešavaju probleme i krše pravo građana, onda je pobuna naše pravo, ali i obaveza. Na ulici ćemo braniti Ustav Republike Srbije, ali nećemo dozvoliti da vlast i političari taj Ustav gaze“, poručuje Manojlović.

BONUS VIDEO Bojana Novaković i Savo Manojlović: Imaćemo progon u sopstvenoj zemlji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare