Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bivši kosovski premijer Isa Mustafa rekao je da za vreme njegovog premijerskog mandata tokom razgovora sa srpskom stranom u Briselu, nikada nije razgovarano o stvaranju „autonomnog okruga severnog Kosova“ kao i da će Srpska pravoslavna crkva imati status „privilegovanog“, kako je napisano u poslednjem „non pejperu“, prenosi Reporteri.

„Imamo dijalog o temama, oko kojih smo se unapred dogovorili i dogovorili tri strane, Kosovo, EU i Srbija“, rekao je Mustafa za „Albanian post“.

On naglašava da je objavljivanje ovog dokumenta provokacija za nezavisnost Kosova.

„Ono što je napisano u ’non pejper’ nikada nije bilo predlog i tema. Teme koja se tamo pokreću predstavljaju provokaciju za Kosovo i njegovu nezavisnost“, naveo je Mustafa.

On kaže da je razgovarao sa sa generalnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u okviru diplomatske službe i kombinovanog ministarstva spoljnih poslova i odbrane u Evropskoj uniji Angelinom Ajnhorst, za koju su srpski mediji izvestili da je ona autor „non pejpera“.

„Mogu da kažem da ljudi koji su u to vreme bili u timu gospođe Mogerini, niko od njih ni u jednom slučaju nije otvorio ili testirao takve teme“, kaže Mustafa.

I sama Ajnhorst je juče, u pisanom odgovoru „Albanian postu“, porekla tako nešto.

„Objavljivanje takvih navoda je, naravno, apsolutna glupost. Naša delegacija u Srbiji već je oštro demantovala, a visoki predstavnik Borelj takođe je o tome govorio na konferenciji za medije“, rekao je Ajnhorst.

Ona je, kao što je poznato, uključena u Briselski dijalog sedam godina, posebno tokom mandata šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

Njen opis posla takođe uključuje intenziviranje i ubrzavanje razgovora između predstavnika Kosova i Srbije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je iz Brisela, da ta dva dokumenta, poznata kao „non pejper“, za koje se govorilo da potiču iz Slovenije, a na drugi su uticali francusko-nemački krugovi „potiču iz Beograda i Moskve“.

„Ne verujem da su počinioci toga zapadne prestonice, sigurno ne američke ili evropske“, rekao je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar