PREŠEVO - Smena vlasti
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Nametanje intoniranja državne himne u školama samo produbljuje segregaciju, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa.

„Današnja himna Republike Srbije (poput grba i zastave) ne predstavlja nevećinske zajednice, a još manje Albance Preševske doline, a i mnoge društvene grupe – etničke, kulturne, društvene, rodne itd”, rekao je Mustafa za Fonet.

On je rekao da su učenici u tzv. Preševskoj dolini, na jugu centralne Srbije, i dalje lišeni osnovnog prava na dostojanstveno obrazovanje i bez srednjoškolskih udžbenika.

“Iako mi se čini da je ova odluka za domaću upotrebu kako bi se izbegli stvarni problemi građana, takođe je u duhu političkog i kulturnog mentaliteta ove Vlade koja nastavlja staru politiku novim pojmovima, poput ‘srpskog sveta’”, dodao je Mustafa.

Mustafa je juče na Fejsbuku pozvao direktore škola da “podnesu ostavke ako nisu spremni da zaštite nacionalni i kulturni identitet”.

Izvori Foneta u školama na albanskom jeziku u Bujanovcu tvrde da je himna emitovana u većini njih, ali ne i u školama u Preševu.

“Kako sam informisan, himna nije intonirana u školama u kojima se nastava izvodi na albanskom”, rekao je Mustafa.

BONUS VIDEO: Himna za početak školske godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar