Decenijsku vlast Srpske napredne stranke (SNS) obeležio je i uspon nove klase biznismena i funkcionera koji su gradili svoje poslovne imperije uporedo sa rastom SNS. Neki od njih objavljivali su fotografije sa predsednikom države, drugi su finansirali SNS, a svima je zajedničko da godinama dobijaju milionske poslove od države i to baš od trenutka kada su naprednjaci preuzeli vođenje države.

Neretko ispod radara prolazi uspon i rast firmi koje su na određeni način povezane ili bliske sa vladajućim režimom. Izuzevom nekoliko istraživačkih i nezavisnih medija, niko se temeljnije ne bavi usponom nove poslovne elite.

Ta „nova“ elita, kako je mnogi kritičari u javnosti krste, predstavlja klasu, sloj ili grupu ljudi koji su svoj uspon doživeli kako je SNS došao na vlast 2012. godine.

Niko od njih svoje poslovne poduhvate nije ostvario uspehom na polju IT industrije ili veštačke inteligencije, već dobijanjem raznih poslova na tenderima od države, gde su najčešće bili jedini ponuđači.

Stadioni, kule, zgrade, putevi, bolnice, škole i druge infrastrukturne akvizicije država nije mogla ni da zamisli ukoliko te projekte ne poveri novoj klasi biznismena.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Jedan od onih koji pripadaju novoj klasi svakako je Dejan Burčul, prvi čovek Termomonta. Šira javnost čula je za ovu firmu u jeku pandemije koronavirusa 2020. godine, kada se predsednik Srbija i u to vreme lider naprednjaka Aleksandar Vučić pohvalio na svom profilu na Instagramu da je na poklon od te firme dobio tortu u obliku kovid bolnice.

On je tada objavio fotografiju sa prvim čovekom Termomonta, Dejanom Burčulom.

Dejan Burčul i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Termomont je gradio kovid bolnicu u Batajnici, Novom Sadu, Kruševcu, ali i da je bila ključna za gradnju fabrike vakcina u Zemunu.

Da sarađuju sa državom potvrđuje i čitav niz infrastrukturnih projekata na kojima su radili. Beograđani najverovatnije ne znaju da je Termomont gradio fontanu na Slaviji, ali i termodinamičke instalacije na aerodromu „Nikola Tesla“ u Surčinu, garažu na Obilićevom vencu, parking kod Vojnomedicinske akademije i niz drugih objekata.

Termomont je najveća i najznačajnija firma u Burčulovom biznisu, a prema pisanju Forbesa, sa 20 milijardi dinara prihoda u poslednje tri godine i dobiti od 610 miliona dinara.

Finansirao SNS, pa usledila kupovina banja i rast profita

Procvat biznisa, ali i ličnog bogatstva desio se i u slučaju Dragoljuba Zbiljića, vlasnika “Energotehnike-Južne Bačke”. Ovaj biznismen iz Novog Sada ima duboke i dugačke veze sa SNS.
Kako je Nova u više navrata objavljivala, upravo je on bio čovek čija firma je bila garant za kredit koji je SNS podigao za potrebe izborne kampanje 2012. godine. U pitanju je bio kredit od 55 miliona dinara, koji je SNS podigao u Univerzal banci.

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

Firma Dragoljuba Zbiljića „Južna Bačka“ praktično je preko noći postala jedna od najvećih na tržištu Srbije u energetskom sektoru. Njihov uspon počeo je sa dolaskom SNS na vlast 2012. a jedan od većih poslova koje je pod spornim okolnostima firma Zbiljića dobila je bilo ispumpavanje vode iz basena Kolubara posle poplava.

PROČITAJTE JOŠ...

Poput Milenijum tima, firma bliska naprednjacima, i Zbiljić je dobijao brojne poslove od države, a zatim je počeo da širi svoj biznis i na turizam.

Kako je Nova ranije pisala, vlasnik „Energotehnike-Južna Bačka“ 2017. godine kupio je hotel u Vrnjačkoj banji takođe ispod cene, za oko milion evra.

Početkom novembra ova firma je potpisala ugovor sa „Beogradskim elektranama“ u vrednosti od 16 miliona evra.

Ivan Bošnjak i Stojan Vujko – kupili Jaroslav Černi, njihove mašine i na mestu gde se gradi nacionalni stadion

Vlasnici Milenijum tima, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko u odličnim su odnosima sa prvim čovekom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem, budući da su se zajedno pojavljivali u predizbornim spotovima. Dodatno, rođeni brat Siniše Malog, Predrag Mali godinama je vozio automobil marke „audi“ u vlasništvu Vujka i Bošnjaka.

Makisko polje izgradnja Stojan Vujko
Stojan Vujko, Makiško polje izgradnja Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Godinama je „Milenijum tim“ dobijao unosne poslove od države, a kruna svega odluka države da ugledni Institut Jaroslav Černi proda po početnoj ceni od 2,58 miliona evra Milenijum timu i konzorcijumu u kojem je sedam direktora tog instituta.

Da postoji određena veza između SNS i Milenijum tima potvrđuje i slučaj gde je suvlasnik firme, Ivan Bošnjak delio poklone sa logoom SNS starijim sugrađanima i to u prostojima SNS na Banjici.

Makisko polje izgradnja metro
Ivan Bošnjak i Goran Vesić, Makiško polje gradilište Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Insajder je ranije otkrio da je Milenijum tim dobijao poslove bez tendera na izgradnji manjih distributivnih gasovoda, a angažovana je na projektu „Beograd na vodi“ od samog početka. Krajem 2018. godine dobili poslove gradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju.

Prema pisanju Forbesa, dvojac Vujko-Bošnjak upravlja imovinom vrednijom od 30 milijardi dinara. U poslednje tri godine Milenijum tim imao je prihode od gotovo 38 milijardi dinara i u istom periodu zaradila više od 2,5 milijarde dinara.

„W.D. Concord West“ dobija milijarde od Beograda, u dobrim odnosima sa ljudima veoma bliskim SNS

Samo 20 dana nakon što je dobila posao vredan milijardu dinara za montiranje montažnih kućića za Beogradske lične (BELI), firma W.D Concord West dobila je novi unosan posao od Grada Beograda. Za izvođenje radova na kanalizaciji na opštini Voždovac, poznata firma dobila je posao vredan 191 miliona dinara (sa PDV), odnosno 1,6 miliona evra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Concord West tako nastavlja da širi svoju poslovnu imperiju, koju je uvećala između ostalog i kroz gradnju stadiona u Zaječaru koji budžet koštao 28,5 miliona evra.

Konačno, firma se godinama dovodila u vezu sa kontroveznim biznismenom Dragoljubom Zbiljićem, te trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

Ista firma ranije je dobila posao izgradnje stadiona u Zaječaru, koji je budžet ispraznio za 3,4 milijarde dinara, odnosno 28,5 miliona evra. Samo prošle godine, poznata firma dobila je devet ugovora od države u ukupnom vrednosti od skoro tri milijarde dinara. Interesantno je i to da se na čelu firme „Concord West“ nalazi dugogodišnji direktor „Energotehnika – Južna Bačka“ Branimir Mijailović.

Foto: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Na čelu firme se nalazi Željko Drčelić, koji je firmu osnovao pre 13 godina. Upravo je Drčelić u oktovbru postao predsednik Upravnog odbora KK Crvena Zvezda.

Kako je Forbes objavio, firma W.D Concord West je u prethodne tri godine prihodovala je 36,5 milijardi dinara i zaradila vlasniku 1,7 milijardi dinara

GAT-u 13 miliona za tri dana, a direktor hapšen u inostranstvu

Dejan Slijepčević, vlasnik firme GAT doo koji je umešan u kupovinu glasova, dobio je samo za tri dana poslove od države vredne više od 13 miliona evra. Posle gradnje stadiona, energetskih postrojenja, bolnica, na red su došle i adaptacije u osnovnim školama i sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Iako ovi poslovi ne spadaju u glavni fokus interesovanja javnosti, u pitanju su akvizicije gde novosadska firma koju vodi kontroverzni biznismen, inače hapšen u inostranstvu zbog sumnje u kupovinu glasova, ostvaruje enormnu zaradu i širi poslovnu imperiju.

Dejan Slijepčević Foto: Jugmedia

Samo za posla, u periodu od 24. do 27.novembra ove godine firma pod kontrolom Slijepčevića parafirala je ugovore vredne 13 miliona evra.

Da mašine, inženjeri ali vodeći čovek GAT-a ne prestaju da grade i ostvaruju ekstraprofit potvrđuje i podatak da su 16. novembra dobili posao adaptacije i sanacije u okviru Kliničkog centra Vojvodine. Samo taj ugovor vredi 739 miliona dinara, odnosno nešto više od 6 miliona evra.

Pored toga, kao što je Nova ranije pisala, firma GAT doo dobila je krajem avgusta posao za izgradnju solarne elektrane „Petka“ u Kostolcu vredan 1,36 milijardi dinara (bez PDV). Nedavno je fudbalska reprezentacija odigrala utakmicu u Leskovcu u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i to na novoizgrađenom stadionu koji je gradio upravo GAT doo.

Za tri poslednje godine, prihodovala je 13 milijardi dinara i zaradio 480 miliona dinara.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare