Tomislav Momirovic
Tomislav Momirović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/Djordje Krstic

Kompanija Rio Tinto je tražila pre par meseci da se izmeni prostorni plan i da deponija bude u dolini Jadra, a sada se ta odluka poništava, kažu iz udruženja PAKT (Podrinjski anti korupcijski tim), nakon što je ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je Odluku o prestanku važenja Odluke o izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar" na životne sredine. Deponija se, kažu, "premešta" u okolinu Štavice kod Krupnja.

Miroslav Mijatović, iz Udruženja PAKT (Podrinjski anti korupcijski tim) kaže za N1 da je odluka ministra Tomislava Momirovića bila ekspresni potez nakon jučerašnje Vučićeve najave. On je pojasnio da se deponija iz doline Jadra premešta u okolinu Štavice, mesta koja se nalazi na teritoriji SO Krupanj. On kaže da je kompanija Rio Tinto tražila pre dva, tri meseca da se izmeni prostorni plan i da deponija bude u dolini Jadra, da je to je usvojeno, a da se sada ta odluka poništava.

„Ovo je jedan ekspresna reakcija ministra Tomislava Momirovića nakon jedne bojažljive najave koju je predsednik izrekao juče na konferenciji za štampu da će država odustati od te lokacije u samoj dolini Jadra, odnosno da će vratiti deponiju i namere kompanije Rio Tinto, da deponiju smesti na teritoriju SO Krupanj, između dve planine, u Štavice. Da podsetim javnost da je kompanija pre tri meseca podnela zahtev za izmenu prostornog plana područja posebne namene, i suština te izmene je bila da se deponija iz Štavica premesti u dolinu Jadra“, kaže Mijatović.

Dodaje da bi ostvarivanje te namere bila prava katastrofa, kao i da na to upozorava već više od godinu dana.

„Da upozorimo javnost i da možda ukažemo predsedniku na stvar koju nije znao. Radi se o dve tehnologije odlaganja otpada. Kompanija Rio Tinto je predvidela da se u dolini Jadra odlaže jalovina u nekim ‘pogačama’ koje bi imale od pet do 10 odsto vlažnosti, a potpuno je druga tehnologija kada je u pitanju odlaganje otpada u Štavicama, između dve planine. Taj projekat je zamišljao da se prave pregradne brane, i da se tečna jalovina odlaže između dve planine, što bi non stop pretilo slivu Jadra, kao i Savi i Drini“, navodi Mijatović i ocenjuje da ovom odlukom „ništa nije dobijeno“.

Ocenjuje da se radi o političkoj odluci predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojom „on pokušava da ispegla situaciju do izbora“ i da nekako „da narodu do znanja da vlast nije za ovaj projekat kompanije Rio Tinto“.

„Svi ovi zahtevi koji su bili vezani za struju, za put su u stvari bili vezani za život. Ukoliko rudnika bude biklo u dolini Jadra, nema života sa sva ta sela. Što se nas tiče, nama odluka o premeštanju deponije u Štavice apsolutno ništa ne znači, i mi ukazujemo da rudnika ne treba da bude. Mi ne želimo da budemo nikakvi pokusni kunići“, poručio je Mijatović.

BONUS VIDEO: Ministar Momirović i (ne)razumevanje pojma „antisemitizam“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare