Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, N1

Novi vlasnik Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ je „Milenijum tim“, firma blisko povezana sa Srpskom naprednom strankom, koja godinama unazad dobija mnogobrojne unosne poslove od države. Da ovaj epilog nije neočekivan već detaljno planiran, jasno je ako se ima u vidu da „Černi“ radi čak šest studija za sporni projekat „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“.

Izmenama Zakona o eksproprijaciji i prodajom Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ „Milenijum timu“, vlast je praktično zaokružila planove za realizaciju projekta „Jadar“.

S jedne strane, izmene zakona bi omogućile nesmetano oduzimanje zemlje vlasnicima koji nisu želeli da je prodaju „Rio Tintu“ za eksploataciju, a sve pod parolom javnog interesa.

Makisko polje izgradnja
Siniša Mali, Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

S druge strane, vlasnik jedne od najznačanijih institucija, koja bi trebalo da štiti vode Srbije, postao je „Milenijum tim“.

Ako se ima u vidu da je reč o kompaniji koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci i da od države dobija milionski vredne poslove, može se pretpostaviti kakva će njihova uloga biti.

A kada se pogledaju zvanično objavljene informacije o tome šta sve Institut radi oko projekta „Rio Tinta“, sve postaje jasnije.

Spisak nije mali.

Na njemu je čak šest studija i sve se odnose na praćenje kvaliteta vode i uticaja celog projekta na taj segment.

Šta sve „Černi“ radi oko projekta „Rio Tinta“

* Hidrološka studija reke Jadar u zoni budućeg zahvata za vodosnabdevanje
* Jadar projekat studija snabdevanja vodom
* Osmatranje površinskih i podzemnih voda
* Studija o ispuštanju otpadnih voda
* Hidrotehnička studija – zaštita od poplava i plave zone u dolini reke Jadar
* Hidrotehnička studija relokacije reke Korenito

Imajući u vidu ko je kupio Institut, osnovano se može sumnjati u njihovu objektivnost u budućnosti u ovom i u svim drugim poslovima.

Makisko polje izgradnja metro
Ivan Bošnjak i Goran Vesić, Makiško polje gradilište Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Da je Institut kaparisan za „Milenijum tim“ u javnosti i u stručnim krugovima se govorilo mesecima unazad. Sve što se dešavalo oko privatizacije kao i informacije „Nove“ ukazivali su takođe na to.

Inače, „Milenijum tim“ od države godinama dobija mnogobrojne unosne poslove – od gasifikacije, preko izgradnje Beograda na vodi, stanova za bezbednjake pa do kupovine banja.Vlasnici ove kompanije su Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Da su veze sa SNS jake, potvrđuje i činjenica da je jedan od dvojice direktora Ivan Bošnjak bio i na skupu ove stranke nedavno u „Areni“.

Vlast sve pripremila za „Rio Tinto“

Prodaja Instituta samo je deo priče oko pripreme terena za realizaciju projekta „Jadar“. Sa tim je saglasna i profesorka Biološkog fakulteta i članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković.

– Vlast je sve uradila kako bi posao za „Rio Tinto“ bio završen. Pored Zakona o eksproprijaciji, u međuvremenu su sproveli u delo ono što su i planirali. Firma bliska SNS je kupila „Jaroslav Černi“. Pripremili su i Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i, što se njih tiče, oni su sve učinili da ne bude nikakvih smetnji za eksploataciju litijuma u dolini Jadra – kaže Stojković za „Novu“.

Ono što je, međutim, široj javnosti možda promaklo je činjenica da „Rio Tinto“ nije jedina kompanija zainteresovana za „kopanje“ po Srbiji. A sve što će važiti za „Rio Tinto“, važiće i za njih.

– Mnoge kompanije bauljaju po Srbiji i angažuju geologe da za njih kopaju na raznim mestima. Sada imamo i istočnu Srbiju. Jezivo je koliko su zemlju otvorili za različita kopanja. Ljudi iz Jadra se već šale kako se pojavilo novo zanimanje „lovac na geologe“. Jedini koji ih u tome sprečavaju jesu građani iz tih mesta, koji pokušavaju da odbrane svoju zemlju – kaže naša sagovornica.

Građanski otpor legalizovanju „otimačine“

Ono na šta vlast sigurno nije računala jesu protesti građana.

Njihov plan da izmenama Zakona o eksproprijaciji ozakone otimačinu i to pod parolom javnog interesa naišlo je na građanski otpor, zbog čega su organizovani protesti širom Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić je juče saopštio da oko Zakona o eksproprijaciji ima rešenje, ali da će ga saopštiti danas. Profesorka Stojković, međutim, kaže da građane na zanimju Vučićeva rešenja, već da se Zakon povuče.

Biljana Stojkovic Skupstina Slobodne Srbije
Biljana Stojković Foto:FoNet/Aleksandar Barda

– Jedini način je da on taj zakon ne potpiše i da se samim tim cela stvar vrati na početak. To da li će da zameni ovaj ili onaj član, nas ne zanima, zato što to nisu pravni koraci. Njegovo je da potpiše ili ne potpiše i vrati ga Skupštini, a ne da on menja on zakon – kaže Stojković.

Bonus video: Srbija u medijskom mraku – kako se informišu građani

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare