Zoran Živković i Momir Stojanović, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Zoran Živković i Momir Stojanović Foto: Nova S

Zašto Srbija više od tri meseca nema direktora policije, ko će i zbog čega naslediti bivšeg direktora Vladimira Rebića, samo su neka od pitanja o kojima je novinarka Maja Nikolić razgovarala sa bivšim saveznim ministrom policije Zoranom Živkovićem i bivšim direktorom VBA Momirom Stojanovićem.

Živković je ocenio da u Srbiji, u zadnjih 10 godina, može i bez Ustava, bez prava, kulture, morala, bilo čega, pa očigledno da vrh vlasti, čitaj Vučić, misli da može i bez direktora policije.

„Imamo četiri, pet meseci kako nemamo direktora policije. Direktor je vrlo važna funkcija. Kada pogledate Zakon o policiji, recimo Žandarmerija ne može da bude korišćena ako to ne odobri direktor policije. Sada je u policiji vd stanje, što podrazumeva da imamo vd stanje i u niškoj policiji, da imamo vd načelnika niške policijske uprave, jer nema ko da postavi direktora. Direktor ima ličnu odgovornost za mnoge stvari, i on mora da postoji, takav je zakon. To što njega nema, to koči mnoge stvari, koje su na ivici zakonitosti“, rekao je Živković te dodao:

„Zamislite da imamo ovakvog ministra policije, a da nemamo direktora, to je ‘opšta opasnost'“.

Stojanović je rekao da nedostatak direktora policije već mesecima predstavlja elementarnu neodgovornost onih u MUP-u koji su trebali da prate tok, odnosno da spoznaju kada gospodin Rebić odlazi u penziju, a to je 19. decembar, i da mnogo pre toga pokrenu proceduru, odnosno raspišu konkurs za novog direktora policije.

„Kako to nije urađeno, sada imamo rešenje u kome je gospodin Vasiljević, aktuelni pomoćnik bivšeg direktora policije, u vd stanju direktora policije, što zakonski nije ispravno i nije dobro. Na funkciju vršioca dužnosti, bi morala Vlada svojim aktom ili ukazom da ga postavi. To što ga je ministar unutrašnjih poslova postavio ne znači da ima ingerencije kakve bi imao direktor policije“, naveo je između ostalog Stojanović.

Pogledajte celo gostovanje:

BONUS VIDEO: Rebić sledeća „žrtva“ režima?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)