Momir Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Nebojša Stefanović nema nikakve veze sa eventualnim nezakonitostima u okviru MUP-a u slučaju “Jovanjica” i navodnom prisluškivanju predsednika, smatra nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović.

“Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pojma nije imao o ogranizaciji, nadležnostima, o rukovođenju MUP-om, jer elementarna znanja nije imao da bi tu funkciju obavljao”, rekao je Stojanović u Danu uživo na N1.

On smatra da su “servilni kadrovi” usmeravali Stefanovićevu aktivnost onako kako je odgovaralo vlastima, a ne kako je odgovaralo interesima zemlje.

Stojanović dodaje da se bivšem ministru unutrašnjih poslova može staviti na teret ukoliko nije upozorio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ostvaruje kontakt sa inkriminisanim licima u slučaju više od 1.800 navodno zabeleženih razgovora.

“U svih 1.800 slučajeva radi se o presretanim razgovorima kada su mere primenjivane po zakonu, prema inkriminisanim licima. A predsednik je ostvarivao veze sa tim licima”, rekao je bivši načelnik VBA koji je bio poslanik na listi Srpske napredne stranke.

Za načelnika Službe za specijalne istražne metode MUP-a Tomislava Radovanovića, koji je izneo teške optužbe na račun inspektora Dušana Mitića, Stojanović kaže da je “verovatno ucenjen” jer su razgovori Vučića sa inkriminisanim licima presretani tokom njegovog mandata na čelu te Službe.

Radovanović je na televiziji Pink kazao da je Mitić podstrekivao optuženog vlasnika Jovanjice Predraga Koluviju da u tom slučaju optuži Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Stojanović, koji je bio predsednik parlamentarnog odbora nadležnog za službe bezbednosti, kaže da Služba za specijalne istražne metode “primenjuje mere kojima se zadire u privatnost građana” tri puta više nego sve ostale bezbednosne službe zajedno.

Pa ipak, skupštinski odbor nije ovlašćen za nadzor te službe, rekao je Stojanović.

“Načelnici tog odeljenja za specijalne metode, pet-šest njih je smenjeno poslednjih godina. To govori da je nešto trulo i ne valja u tom odeljenju”, rekao je on.

Izjave o istrazi dao je i bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić, koji je osuđen na sedam meseci kućnog pritvora zbog odavanja poverljivih policijskih informacija.

On je za “Objektiv” izjavio da je istragu u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka i kuće u Ritopeku zaustavio bivši ministar policije Stefanović.

“Ovde prisustvujemo prisećanju nekakvih pokajnika, koji su radeći svoj posao nešto prećutali”, komentariše Stojanović.

Ocenio je da Milačić, koji je zbog presude ostao bez radnog odnosa u MUP, možda iznosi takve izjave jer mu je “možda neko obećao da će raditi u BIA”.

Na pitanje koja je uloga poligrafa, koji se ne može koristiti kao dokaz na sudu, Stojanović kaže da je Srbiju “uhvatila manija poligrafisanja”.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Ja mislim da se iskusni kadrovi koji rade u institucijama sektora bezbednosti u nekom zapećku smeju”, rekao je on.

Na vest da će se načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodan Milenković i šef operative u tom odeljenju Dušan Mitić obratiti javnosti preko advokata kad za to dođe vreme, Stojanović kaže da to govori “koliki je pritisak vlasti na časne i poštene ljude” koji su otvorili aferu Jovanjica.

Kaže i da je “za normalno društvo” jako diskutabilno poligrafisati prvog policajca u državi, direktora policije Vladimira Rebića, a nezamislivo da urednik tabloida Informer Dragan J. Vučićević zna rezultate njegovog poligrafskog testiranja.

“Na taj iskaz gospodina Vučićevića nadležni tužilac mora odmah da reaguje”, rekao je Stojanović.

BONUS VIDEO: Nebojša Stefanović odgovara na optužbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar