Foto: Aktivisti "Sviće"

Policija je danas tokom dana, nakon sinoćne akcije neformalne grupe "Sviće", pozivala aktiviste te grupe na informativne razgovore u policijske stanice, zbog gomile kupusa koja je jutros osvanula na ulaznim vratima gradskih i opštinskih uprava, navodi se u njihovom saopštenju.

Jedan od aktivista – David Šujdović pozvan je na razgovor u policijsku upravu u Čačku.

„Danas oko podne me je pozvao komandir policije u Čačku na mobilni telefon i vrlo ljubazno me zamolio da dođem do policijske uprave, ja sam otišao i dao izjavu u svojstvu građanina – pojasnio kako je došlo do ove akcije i šta je ona simbolizovala“, navodi David Šujdović, koji je sinoć učestvovao u akciji ispred zgrade Opštine Čačak, piše N1.

On je otkrio šta se dešavalo u policiji.

„Kada sam došao u policiju, bilo je troje, četvoro policajaca u prostoriji, jedan od njih je uzimao izjavu od mene – svi su bili kulturni i fini, popričali smo o ovoj, ali i o drugim aktivističkim akcijama u kojima sam učestvovao“, navodi Šujdović i dodaje da mu jedino nije jasno kako su ga identifikovali i kako su došli do broja njegovog mobilnog telefona.

Kako se navodi u saopštenju, policija je pozivala aktiviste grupe „Sviće“ i u Boru, a zakucala je na vrata čak i mladiću koji nije učestvovao u sinoćnoj akciji.

Postavlja se pitanje, kako piše, kako je policija dolazila do podataka o tome ko je učestvovao u ovom performansu – da li su nasumično pozivali aktiviste po lokalu ili su pregledali kamere ispred opština i drugih objekata.

„Tri inspektora su došla jutros oko devet kod mene kući i rekli mi da treba da krenem sa njima u policijsku stanicu na razgovor. Ja nisam imao tačne informacije o tome šta se sinoć dešavalo ispred opštine, video sam samo objave na Instagramu, i bio sam iznenađen kada su me ispitivali šta sam radio sinoć i gde sam bio“, navodi Lazar Begović, aktivista iz Bora, koji nije učestvovao u sinoćnoj akciji.

On dodaje da je sa policajcima u stanici razgovarao ne samo o tome šta je sinoć radio, već i čime se inače bavi i da im je pojasnio da nema nikakve veze sa navedenim performansom.

Kako ističu iz neformalne grupe „Sviće“ policijski službenici su se na informativnim razgovorima ponašali uljudno i saradljivo.

„Delovalo nam je čak da su dobili nalog da moraju da obave razgovore sa nama, a da im je cilj bio da samo ‘što pre završe taj posao’, što je jedan od službenika i rekao Šujdoviću“.

„Službenik me je u telefonskom pozivu zamolio da dođem što pre do policijske uprave jer je, kako je naveo, i u mom i u njihovom interesu samo da ovo završimo što pre.“

U saopštenju se navodi, da je ova aktivistička grupa koja je tokom decembra organizovala blokade u Beogradu, sinoć je tokom noći ispred dvadestak gradskih i opštinskih uprava širom Srbije ostavljala listove kupusa, papirne zečeve i transparente sa natpisom „Birački spisak vam je kao kupus“.

„Ovaj simbolični performans je usledio nakon odgovora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na naše zahteve da se otvore i revidiraju birački spiskovi. Odgovor je glasio da je birački spisak javan i transparentan dokument i da svako ima uvid u to da li se nalazi u biračkom spisku, što nije bio predmet naših zahteva“, piše u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Đilas: U biračkom spisku u Beogradu danas je 5.000 ljudi manje nego što je bilo na izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar