Foto: Aktivisti "Sviće"

Zaposlene u Ministarstvu državne uprave i više gradskih uprava u Srbiji jutros je na vratima dočekao kupus. Grupa mladih aktivista sa zečijim maskama okupljenih pod nazovom "SviĆe", koja je organizovala nedavne blokade u Beogradu povodom izbornih neregularnosti, postavila je kupus sa transparentom koji glasi: "Birački spisak vam je kao kupus".

Kako su saopštili, akcija je usledila nakon odgovora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na zahtev za formiranje stručne komisije koja treba da utvrdi i naloži ispravljanje nepravilnosti u jedinstvenom biračkom spisku.

„U svom odgovoru dan ranije, resorno Ministarstvo navodi da je birački spisak javno dostupan dokument svim građanima, što je direktna zamena teza i ignorisanje zahteva dostavljenog pre skoro mesec dana. Na ovakav odgovor uslediće prijava Upravnom sudu“, poručili su mladi.

Foto: Aktivisti „Sviće“

Nezadovoljstvo mladih građana prema političkim dešavanjima u zemlji kulminiralo je, kako kažu, nakon nedavnih protesta protiv izborne krađe.

„Tokom kojih je došlo do hapšenja mladih i studenata uz prekomernu upotrebu sile. Na sva dešavanja predsednik Srbije izjavio je da su se demonstranti ‘razbežali kao zečevi’, što je navelo mlade i na ovu akciju“, navode.

Foto: Aktivisti „Sviće“

Aktivisti neformalne grupe Sviće ističu da je postavljanje kupusa „simbolika njihovog nezadovoljstva prema brojnim nepravilnostima koje su obeležile protekle izbore“.

„Transparent naglašava poređenje između biračkog spiska i kupusa, sugerišući na izborni turizam, fantomske birače i brojne druge nepravilnosti u biračkom spisku. .

PROČITAJTE JOŠ:

Organizatori akcije zahtevaju transparentnost u izbornom procesu, ističući potrebu za reformama koje će obezbediti fer i pravedne izbore u Srbiji“, zaključili su.

Organizatori akcije

Očekuju i da će ovaj događaj podstaći raspravu o važnosti učestvovanja mladih u političkom životu, kao i da će institucije odgovoriti na ove izraze nezadovoljstva građana.

BONUS VIDEO: Čačani na ulici zbog zagađenja vazduha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare