Milena Minja Bogavac, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dramaturškinja Minja Bogavac izjavila je da joj "uliva nadu činjenica da je Nebojša Zelenović izašao u javnost sa tri ključna principa svoje politike", ocenivši da su "principi i vrednosti" ono što nedotaje na političkoj sceni Srbije.

„Zajedno s njima, nestala je i svaka političnost, u izvornom smislu te reči. Kada kažemo ‘politika’, mislimo: ‘borba za vlast’…  U toj borbi, odavno je stradala istina, zatim: odgovornost, poštenje, pravda, ravnopravnost, demokratija, sloboda, patriotizam… Sve su ovo termini ispražnjeni od svakog značenja“, navela je ona u  izjavi za agenciju Beta.

Ona je rekla da tri predložena principa Zelenovićeve politike vidi kao mogući početak rekonstrukcije „naše društvenosti, pa kad se govori o mogućem ujedinjenju opozicije, mislim da je manje važno ko će se ujediniti, od onog oko čega bi trebalo da se ujedinimo“.

„U tom smislu, Zelenovićevu politiku, trenutno prepoznajem kao jedino javno delovanje, koje u sebi ima nekakav konstruktivni predlog. Sve ostalo, deluje mi se kao političko parazitiranje na negativnim stranama vladajućeg režima… Potrebna nam je promena društvene paradigme, a to je ogroman i vrlo ozbiljan posao. Teži od smene vlasti i mnogo duži od jednog izbornog ciklusa. Baš zato što je u pitanju tako kompleksan i dugačak proces, mislim da je važno od nekud početi i početi što pre“, rekla je Bogavac.

Bogavac je pozdravila najavljeni savez Inicijative Ne davimo Beograd i stranke Nebojše Zelenovića i rekla da „obe organizacije čine ljudi koji veruju da svaka dobra politika počinje na lokalu, da se mora bazirati na ekologiji, participaciji građana u donošenju odluka, na ravnopravnosti, humanističkim načelima i kulturi“.

„Kada je reč o Građanskom demokratskom frontu (treća članica ovog saveza), nesumnjivo je da i u toj grupi postoji veliki broj eskperata iz različitih oblasti. Oni su okupljeni oko takozvanih evropskih vrednosti; liberalni su i demokratični, pa mislim da se može očekivati da će uspostaviti konstruktivan dijalog“, navela je ona.

„Nadam se da bi ova saradnja mogla da bude prvo političko uporište promene društvene paradigme, pa mi se čini da je najvažnije da budu strpljivi i da ne očekuju da će se promene desiti brzo. U društvu u kome danas živimo, nije važno promeniti vlast, već pre svega: napraviti ozbiljnu, relevantnu i snažnu opoziciju, koja će vladajućem režimu moći da se suprotstavi na promišljen i konstruktivan način, nudeći stvarnu alternativu, a ne samo nove aktere“, ocenila je Bogavac u izjavi za Betu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare