Tomislav Momirović i Zoran Đorđević, Zoran Djordjević,
Tomislav Momirović i Zoran Đorđević Foto: TANJUG/ RADE PRELIC, MILOS MILIVOJEVIC

Porodični hotel ministra građevinarstva Tomislava Momirovića, zahvaljujući JP „Pošta Srbije“, koje vodi Zoran Đorđević, ostvario je dodatni prihod od 1,2 miliona dinara. Naime, baš u hotelu “Mona” na Zlatiboru „Pošta“ će sprovoditi obuku svojih zaposlenih. Za ovaj posao nije raspisan tender, a ne zna se ni o kakvoj je obuci reč ni u kom periodu će ona biti sprovedena.

Pre nego što je postao ministar građevinarstva i saobraćaja, Tomislav Momirović je bio poznat kao sin Đorđa i Nade Momirović, vlasnika kompanije “Mona”, koja se bavi proizvodnjom i prodajom kožnih tašni i jakni, a u svom vlasništvu imaju i niz hotela. Upravo tim hotelima pre dolaska u Vladu rukovodio je aktuelni ministar građevinarstva.

Nedavno je, međutim, baš jedan od hotela, onaj na Zlatiboru, dobio posao da za 1,2 miliona dinara ugosti 96 zaposlenih iz JP „Pošta Srbije“ i još četiri osobe koje će sprovoditi obuku. O kakvoj obuci je reč, ne može se videti ni iz ugovora ni iz druge dokumentacije koja prati dodelu ovog posla.

Shodno ugovoru, “Mona Hotel Management” ima obavezu da za 96 zaposlenih obezbedi dva puna pansiona, a za još četiri osobe – organizatore obuke tri puna pansiona, sa “zahtevanim posluženjem” i boravišnom taksom.

“Mona” je u obavezi da gostima iz PTT obezbedi 20 jednokrevetnih soba, od toga dva apartmana, kao i 40 dvokrevetnih soba. U konkursnoj dokumentaciji se navodi da sve sobe moraju da budu moderno opremljene.

Naglašeno je i da hotel mora da ima četiri zvezdice, sale za sastanke za najmanje 90 učesnika, kao i jednu manju za 50 učesnika, te prateće sadržaje – projektor, platno i ozvučenje.

Inače, „Pošta“ je kao jedan od zahteva navela da hotel mora da bude stacioniran na Zlatiboru. Nije poznato zašto je baš ova lokacija odabrana, a može se samo nagađati da li je ulogu u odabiru tog mesta imala činjenica da na toj planini porodica Tomislava Momirovića ima svoj hotel.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Za nabavku “hotelskih usluga” JP „Pošta Srbije“ nije objavilo tender, pozivajući se na nekoliko članova Zakona o javnim nabavkama, koji ne predviđaju tu obavezu, budući da je reč “o društvenim i drugim posebnim uslugama, čija je procenjena vrednost niža od 15 miliona dinara”. Tako smo došli do toga da je “u trci” za hotelske usluge, koje traži PTT, učestvovala samo “Mona”.

JP „Pošta Srbije“ vodi takođe stranački kadar SNS Zoran Đorđević, bivši ministar u Vladi Srbije.

Nenadić: Zašto je obuka baš na Zlatiboru?

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbije“, navodi za list “Nova” da je jedna od loših odredaba u aktuelnom zakonu to što su pragovi za nabavke podignuti nerazumno visoko. On kaže da nema nikakvog opravdanja zašto javno preduzeće ne bi omogućilo podnošenje ponuda svih koji mogu da pruže određene usluge, pa da odabere ponudu koja je najbolja kroz to nadmetanje.

prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

„Takođe, iz uslova tendera se ne vidi jasno da li je bilo nužno da se taj seminar organizuje baš na Zlatiboru, odnosno da li je reč o nekom okupljanju, kojem treba da prisustvuju zaposleni iz toga dela Srbije ili će se tu naći zaposleni iz svih delova zemlje. Ne vidi se ni o kakvim je obukama reč“ navodi Nenadić.

Sudeći po podacima Agencije za privredne registre, krajnji vlasnici firme “Mona Hotel Management” su Đorđe i Nada Momirović.

Pre nego što je u oktobru 2020. postavljen za ministra, njihov sin Tomislav Momirović bio je predsednik baš pomenute “Monine” kompanije – “Mona Hotel Management”, a prethodno je bio generalni direktor te kompanije.

Upravo u njenom sastavu, osim hotela na Zlatiboru, posluju i hotel “Javor” u Kušićima, hotel “Argo” u Beogradu, jedan rezidencijalni objekat – Vila Bela u Budvi, kao i hotel “Mona plaza “ na Dorćolu.

Ministar za gafove

Od dolaska u Vladu, Tomislav Momirović nije ostavio naročit utisak. U javnosti je sada prepoznat kao “čovek gafova”, a jedan od najvećih je napravio kada je na društvenim mrežama pokušao da čestita građanima Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Tada je napisao da je antisemitizam ugrađen u temelje Srbije.

Tomislav Momirović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Momirović se još jednom pokazao i kao slab poznavalac srpske istorije.

Nakon sednice Vlade Srbije održane na Vidovdan u Kruševcu, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar je hteo da pokaže svoje znanje, a ispalo je sve suprotno od toga, pa je pomešao Srpsko carstvo, kneza Lazara, Kruševac, Skoplje i Prizren.

BONUS VIDEO Tomislav Momirović: Hvala Vam predsedniče što nas toliko pritiskate

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare