Miloš Vučević, Siniša Mali, Polaganje zakletve, ministri nova Vlada Srbije Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Narodni poslanici većinom glasova izglasali su u četvrtak novu Vladu Srbije. Ministri u Vladi Miloša Vučevića položili su zakletvu, nakon čega je održana i prva sednica Vlade u novom mandatu. Za generalnog sekretara Vlade reizabran je Novak Nedić.

Međutim, pojedini ministri nisu krili zadovoljstvo što su baš oni deo novog kabineta u Nemanjinoj 11, te su to podelili i sa svojim pratiocima na društvenim mrežama. U tome su prednjačili oni koji po prvi put sedaju u ministarstku fotelju, prenosi Danas.

Marko Đurić, novi ministar spoljnih poslova oglasio se na društvenoj mreži X, gde je naveo da je ogromna čast, privilegija i ponos biti deo „pažljivo odabranog i snažnog tima“.

„Danas sam sa kolegama ministrima u novoj Vladi Srbije, predvođenom premijerom Milošem Vučevićem prvi put položio zakletvu, kojojm sam se i zvanično obaveza na poštovanje Ustava i zakona naše zemlje, i odbranu i zaštitu državnih i nacionanih interesa. Ogromna mi je čast, privilegija i ponos piti deo pažljivo odabranog i snažnog tima koji će, u sadejstvu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviti da odgovorno, dosledno i predano sprovodi politiku razvoja, napretka i uspeha Srbije na unutrašnjem i spoljopolitičkom planu“, naveo je Đurić, uz fotografije i snimak sa polaganja zakletve u Skupštini.

Tatjana Macura, ministarka bez portfelja se takođe na društvenoj mreži X zahvalila na pozivu i poklonjenom poverenju.

Kako je navela, Ana Brnabić je sjajno vodila ovu posebnu sednicu i osim nekoliko manjih incidenata i nešto grubljih reči u žaru političke diskusije, narodni poslanici su jednako dobro ispratili ton i tok sednice.

„Sve sa ciljem da budemo rodno ravnopravnije i uopšte ravnopravnije, empatičnije i solidarnije društvo! Mi to možemo! Radiću otvorenog srca i na usluzi svim građanima, a Srbija sutra biće sigurno bolja nego što je danas! P.S. I prva sednica Vlade je već održana“, navela je Macura.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović naveo je da je 166. Vlada Srbije danas položila zakletvu i sazvala prvu sednicu.

„Ponosan što služim jednoj i jedinoj večnoj Otadžbini“, dodao je on.

Ko su ministri u Vladi Srbije

Podsetimo, prvi potpredsednik vlade i ministar finansija je Siniša Mali, Ivica Dačić je potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Irena Vujović potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine, a Aleksandar Vulin potpredsednik vlade.

Adrijana Mesarović je ministar privrede, Tomsilav Momirović ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Žarić Kovačević ministarka državne uprave, Goran Vesić ministar građevinarstva i infrastrukture, Dubravka Đedović Handanović ministar rudarstva i energetike, Maja Popović ministar pravde, Tomislav Žigmanov ministar za ljudska prava, Bratislav Gašić ministar odbrane, Tanja Miščević ministar za evrointergracije, Marko Đurić ministar spoljnih poslova, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Nemanja Starović ministar za rad i zapošljavnje, Zoran Gajić ministar sporta, Milan Krkobabić ministar za brigu o selu, Milica Đurđević Stamenkovski ministarka za brigu o porodici i demografiji, Nikola Selaković ministar kultrue, Jelena Begović ministarka nauke, Husein Memić ministar turizma i omladine, Dejan Ristić ministar informisanja, Darko Glišić ministar za javna ulaganja i Slavica Đukić Dejanović ministar prosvete.

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Nenad Popović i Usame Zukorlić i Tatjana Macura su kandidati za ministre bez porfelja.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare