Siniša Mali, Nebojša Stefanović, Aleksandar šapić, Jorgovanka Tabaković, Aleksandar Martinović
Foto:Arhiva/TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

Ugled je u kabinetu premijerke Ane Brnabić vrlo važna stavka za izbor ljudi u zvanične institucije, reklo bi se na osnovu zahteva njenog šefa kabineta Miloša Popovića da se sa spiska kandidata za nove članove Saveta za borbu protiv korupcije izmeđuostalih skloni i profesor Ognjen Radonjić. Prema njegovom objašnjenju on kritikuje vlast i bavi se “političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe”, te prema njegovom mišljenju zbog toga nije ugledan. Kad je reč o izboru ministara u Vladi Srbije parametri po kojima se određuje da li je neko ugledan očigledno su nešto drugačiji. Tako ni premijerki, ni njenom šefu kabineta, recimo, ne smeta što za stolom u Nemanjinoj 11 sede najmanje dva ministra sa spornim diploma, a spisak funkcionera kojima se ”prišiva” etiketa falsifikatora sve je duži.

Sve je počelo sa ministrom Sinišom Malim i njegovim doktoratom. Zahtev da se tadašnjem gradonačelniku Beograda zbog plagijata ne dodeli titula doktora nauka predala je grupa od 330 akademika i univerzitetskih profesora u Rektoratu u Beogradu. Slučaj je tavorio godinama, sve do dolaska Ivanke Popović na čelo Beogradskog univerziteta, a njegovo razrešenje ubrzali su i studenti pokreta “1 od 5 miliona“, koji su 12 dana zaredom danonoćno blokirali zgradu Rektorata.

Šta će ministru diploma?

Siniša Mali najpre je tvrdio da je to bezočna laž, a zatim na svom Instagram profilu objavio sve diplome i priznanja koje je stekao tokom visokoškolskog obrazovanja u Srbiji i inostranstvu. Iz tog perioda ostaće upamćene i reči “da mu znanje niko ne može oduzeti“.

Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Mimo svih očekivanja, doktorat Siniše Malog je pao, jer je na 51. stranici doslovno preuzimao tuđe tekstove, bez navođenja izvora, što je Univerzitet ocenio kao neakademsko ponašanje i proglasio ga nevažećim. U odbranu Malog stala je upravo premijerka, a zatim i predsednik Aleksandar Vučić koji je šokirao javnost izjavom da ministar ne mora da ima doktorsku diplomu, te da ne mora da ima ni diplomu fakulteta.

Nije se na ovome završilo. Upravni sud u Beogradu poništio je nedavno rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka. Predmet je vraćen nadležnom organu na ponovno odlučivanje. U obrazloženju ove presude se, između ostalog, ističe da rešenje Odbora kojim je osporen doktorat nije donesen u skladu aktima Univerziteta. Epilog čekamo.

Stefanović i fakultet koji je “ispario”

Nekako podudarno sa ovom nastala je i afera oko diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Članovi Saveza za Srbiju optužili su, naime, ministra Stefanovića za krivično delo falsifikovanja, jer je na beogradskom fakultetu Megatrend nostrifikovao diplomu koju je stekao u Velikoj Britaniji u školi koja ne postoji.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarstvo prosvete je odbilo njihov zahtev da se ispita Stefanovićeva diploma i taman kad je izgledalo da je slučaj zabašuren, nogu ministru, iako nenamerno, postavio je vlasnik Megatrend univerziteta Mića Jovanović. U pokušaju da skine ljagu sa imena svog univerziteta, Jovanović je agenciji Tanjug pokazao studentski dosije Nebojše Stefanovića. Ukratko prepričano, prema navodima Jovanovića Stefanović je slušao predavanja i polagao ispite u Sava centru, a zatim je utvrđeno da Megatrendov navodni ogranak u Londonu, koji je nostrifikovao Stefanovićevu diplomu nikada nije postojao. Novinari N1 televizije utvrdili su da na prijavljenoj adresi u Londonu nema dokaza da je firma Megatrend iz Velike Britanije ikada imala prostorije, predavanja, profesore, studente… Da stvar bude gora, inostrani profesori čija su se imena nalazila na spisku predavača, počeli su da demantuju bilo kakvu vezu sa ovim univerzitetom.

Uprkos svemu ovome, ugled Stefanovića, a ni Malog, nikada nisu dolazili pod znak pitanja.

Sve doktor do doktora…

Tu nije kraj.

Dugo se govorilo i o diplomi i doktoratu novog člana SNS Aleksandra Šapića.

Aleksandar Šapić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Veliki deo Šapićeve disertacije jeste prevod sa engleskog delova knjige David Jobber i Geoffrey Lancaster, Selling and Sales Management. Sama knjiga dostupna je u delovima na Internetu. Diplomu osnovnih studija stekao je na privatnom fakultetu Union.

Podsetimo i da je CINS još 2016. godine pisao kako u doktoratu Jorgovanke Tabaković postoji značajan broj prepisanih pasusa bez pravilnog navođenja izvora. Autori nisu citirani, a uglavnom nisu navođeni ni u spisku korišćene literature.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Demokrata Balša Božović razotkrio je i malverzaciju oko doktorata poslanika SNS Aleksandra Martinovića. On je u periodu od 2005. do 2009. godine šest puta objavio jedan isti naučni rad, samo pod drugačijim naslovom i tako stekao pravo da doktorira.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Komisija Pravnog fakulteta u Novom Sadu, međutim, praktično je oprostila ovu krađu Martinoviću, jer je to uradio godinu dana nakon što je usvojen Kodeks o akademskoj čestitosti.

Toliko o ugledu i čestitosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare