Foto: Shutterstock/Nixy Jungle

Grad Niš je 2018. godine ostao bez Aerodroma "Konstantin veliki", koji je tada praktično besplatno postao vlasništvo države, kao i zemljište na kojem se nalazi, međutim, dve godine kasnije dolazimo do toga da će građani ovog grada morati da plaćaju 6.313 evra dnevno kamate preostalog duga za otkupljivanje dela zemljišta od Vojske Srbije.

Koliko god komplikovano zvučalo, ovo zamršeno klupko se polako raspliće ukoliko se prati sled događaja.

O ovoj situaciji javnost je nedavno alarmirala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, koja godinama unazad prati slučaj prodaje aerodroma u Nišu. Građane Niša o tome koliko će novca morati da plaćaju za zemljište aerodroma koji više nije u njihovom vlasništvu obavestile su i Južne vesti.

Direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović za Nova.rs kaže da je ceo slučaj oko prodaje niškog aerodroma, od prvog dana praćen vrlo sumnjivim situacijama.

Od najvećeg rasta u Evropi do gubitaša… 

“ Samo da podsetim 2017. godine je niški aerodrom proglašen za aerodrom sa najvećim stepenom rasta u Evropi, u smislu porasta putnika i letova, da bi nekoliko dana nakon toga ljudi iz Vlade pozvali naše gradske čelnike i rekli da grad Niš ne može više da subvencioniše dugove aerodroma, te d aje prepotruka da se ceo aerodrom, infrastruktura i vlasništvo nad zemljištem prebace na republiku. iako aerodrom nije poslovao sa gubicima, već sa čistim dobitkom“, navodi Jovanović.

Foto: Sasa Djordjevic/Promo

 

U roku od 24 sata Gradsko veće grada Niša donosi odluku o prenošenju aerodroma u vlasništvo države.

Foto: Nkd.rs

„Kreću protesti građana koji su trajali puna tri meseca, međutim, na kraju je ova odluka sprovedena“, kaže Jovanović.

Sporni ugovor sa Vojskom Srbije 

Problem sa kojim se sada grad Niš i njegovi građani susreću posledica je ugovora koji je sklopljen 2009. godine između tadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca i tadašnjeg gradonačelnika Niša Miloša Simonovića.

Foto: Nkd.rs

„Deo zemljišta na kojem se nalazi aerodrom je bio u vlasništvu Ministarstva odbrane i ovim ugovorom je grad Niš kupio taj deo zemljišta. Cifra je bila solidno visoka, ali grad je dobio mogućnost da svoj dug isplati eksproprijacijom drugog zemljišta koje bi poklonio vojsci, a dodatno se obavezao da izgradi izvestan broj stanova za vojsku. Ukoliko to ne ispuni u roku od 10 godina, gradu Nišu bi počela da se isplaćuje kamata od 6.313 evra dnevno. Taj rok je zvanično počeo 29. jula ove godine“, objašnjava Jovanović.

To sve ne bi bilo problem, da građanima Niša gradske vlasti nisu garantovale da je država preuzimanjem aerodroma i zemljišta na kojem se nalazi, preuzela i ove dugove.

Obmanjivanje građana

„Taj dug je jednim delom isplaćen januara 2012. godine, međutim, tad na vlast dolazi SNS i njihova dva naredna gradonačelnika Zoran Perišić i Darko Bulatović ni prstom nisu mrdnuli da te dugove isplaćuju. Štaviše ubeđivali su građane da je postupak za brisanje duga u toku, sve do marta 2019. kada je ministarka Zorana Mihajlović rekla da nema ništa od otpisivanja duga“, objašnjava Jovanović.

Tako se praktično gradu Nišu i njegovim građanima od 29. jula zaračunava kamata od 6.313 evra dnevno, koja će se naplaćivati iz budžeta grada, dakle iz džepa građana. Za zemljište aerodroma koje više nije njihovo i za aerodrom koji su sa svom infrastrukturom, koju su praktično građani finansirali, poklonili državi.

“ Ovo je jedan veliki javašluk. Sve je urađeno promišljeno, bez osvrta na javni interes, ekonomski i budžetski interes grada. Ovo je ozbiljna pravna zavrzlama, čiju će cenu na kraju platiti građani Niša“, zaključuje Jovanović.

Portal Nova.rs uputio je pitanja i Ministarstvu odbrane u vezi ovog slučaja, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare