Maja Gojković
Maja Gojković. Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Promo

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je Priština napravila "još jedan korak u eskalaciji besmisla svojom farsom o traženju obeštećenja od Beograda za navodno uništavanje spomenika".

„Reč je o pokušaju da se srpsko kulturno nasledje bezočno prisvoji i zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija. Ovaj pokušaj obmane, prvenstveno upućen medjunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasledju isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca“, navelo je ministarstvo.

Kako je naglašeno, „u ovom slučaju posebno je opskurna optužba onih koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasledja na Кosovu i Metohiji, upravo na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili to kulturno nasledje“.

Ministarstvo je istaklo da razaranje srpskog kulturnog nasledja u cilju brisanja tragova postojanja srpskog naroda ima kontinuitet i „jedino je novo što se uobičajenim fizičkim oblicima nasilja, sada pridružuju i ovakvi nasrtaji i lažno optuživanje Srbije“.

„Nastavićemo da neumorno ukazujemo na podvale, podmetanja, i jeftine trikove i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost našeg kulturnog blaga za nacionalni identitet i svetsku baštinu“, istaklo je ministarstvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar