Kosovo, skupština
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska skupština izglasala rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Srpski poslanici napustili sednicu.

Pročitajte još...

Za usvajanje Rezolucije glasalo je 89 poslanika, niko nije bio protiv niti uzdržan, prenosi prištinski reporteri.

U trenutku kada je predsednik Skupštine Gljauk Konjufca najavio tačku o Nacrtu rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici, poslanici Srpske liste i ministar Goran Rakić su napustili zasedanje.

„Usvajanje ove Rezolucije imaće višestruki značaj i za nas ovde i za narode u regionu. Pomoći će i da se pored žrtava u Srebrenici i u celoj Bosni i Hercegovini, ne zaborave ni žrtve na Kosovu i da ova Rezolucija i Dan sećanja na genocid u Srebrenici, budu primer za buduće generacije, da one budu sredstvo pomirenja među narodima, a ne sredstvo otuđivanja i zaoštravanja”, rekao je Bahrim Šabani, poslanik bošnjačke koalicije Vakat.

Potpredsednica Skupštine Saranda Bogujevci rekla je da Samoopredeljenje snažno podržava ovu rezoluciju.

„Teško je živeti a da ne znate sudbinu članova porodice. Najviše razumemo patnje bosanskog naroda, jer smo slično iskusili tokom poslednjeg rata na Kosovu. U ime Pokreta Samoopredeljenje, izjavljujem da snažno podržavamo ovu rezoluciju koja je trebalo da se dogodi ranije“, navela je ona.

Srpska lista će se oglasiti saopštenjem u kojem će obrazložiti razloge napuštanja sednice, preneo je portal Kosovo onlajn.

Nacrtom Rezolucije predlaže se zabrana namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici i da se oštro osuđuje genocid srpskog režima u Srebrenici nad bošnjačkim narodom i sva kršenja ljudskih prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare