Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se 19. jula

Politika 13. jul. 202112:51 > 12:54
Podeli:
Foto: BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS

Nova runda dijaloga Beogrda i Prištine na visokopolitičkom nivou, izmeduj predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija održaće se u pondeljak 19. jula, izjavio je danas portaprol EU, Peter Stano.

Na pitanje Tanjuga da li je EU, kao glavni posrednik u razgovorima Beograda i Prištine, odredila tremnin za novi sastanak Vičića i Kurtija i da li je u međuvremenu došlo do napretka u razgovorima na tehničkom nivou, Stano kaže da „napretka ima od sastanka do sastanka“.

„Visoki predstavnik Borelj će u ponedeljak biti domaćin još jedne runde vsiokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine uz podršku Miroslava Lajčka. Ovaj sastanak će se fokusurati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evrospke perspektive Srbije i Kosova“, navodi Stano.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o napretku postignutom tokom prethodne runde ra razgovora Vučića i Kurtija, ali i ekspertskih delagacija Beogrda i Prištine, Stano napominje da je dijalog „proces koji traje“ i koji je „fokusiran na međusobno prihvatljivom, pravno obavezujućem i sveveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa“.

Svaki sastanka koji EU organizije kao posrednik je nali korak napred. Nema nazadovanja i to je važno, zaključuje Stano.

On dodaje da je krajnji cilj svih sastanaka iz okvira dijaloga da se obe starne približe i dođu do „konsenzusa i kompromisa“ o normalizaciji odnosa.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj je nakon prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija, koja se odrzala u Briselu 15. juna, najavio da će do kraja jula biti održan još jedna sastanak najviših zvaničnika Beograda i Prištine.

U međuvremenu, u Briselu su se sastali glavni pregovarači dve strane kako bi sa ekspertskim timovima pokušali da približe stavove po pitanjima ranije postignutih dogovora kada je reč o rešavanju pitanja nestalih, slobodi kretanja, energetici i formiranju Zajednice srpskih opština.

U diplomastkim izvorima u Briselu posebno su naglašavli važnos ”dobre pripreme” novog sastanka Vučića i Kurtuja kako bi se izbegao scenario od prethodnog puta- da se dve starne ne slože ni u čemu.

Komentari

Vaš komentar