Ministarka Vujović „legalizovala“ objekte „Ziđina“ u Boru

Politika 14. sep. 202122:45
Podeli:
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pre nekoliko dana u Boru je posetila kompaniju “Ziđin”, kako bi se uverila u napredak i dinamiku projekata koje ova kompanija sprovodi u cilju zaštite životne sredine. Ono što je ministarki promaklo, a kako upozorava Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), jeste da objekti koje je obišla i u čiju izgradnju se uverila nemaju ni građevinsku dozvolu, ni saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Dakle, ministarka promoviše kršenje zakona.

“Građani Bora već duži niz godina imaju problema sa zagađenjem vazduha, a visoke koncentracije sumpor-dioksida uzrokovane radom topionice u okviru fabričkog kompleksa kompanije “Ziđin” višestruko prekoračuju koncentracije opasne po zdravlje ljudi. Tako su samo tokom avgusta 2021. Godine, na mernim stanicama u Boru zabeležena satna prekoračenja sumpor-dioksida i to: u Brezoniku (prigradsko naselje severno od grada) 5, u Gradskom parku (centar grada) 6 i kod Instituta (južni deo grada) 9 puta”, piše u izveštaju RERI.

Tokom posete Boru, Ministarka zaštite životne sredine je izjavila da je puštanjem u rad novog sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova u okviru kompleksa topionice, situacija primetno bolja, kao i da je taj projekat za nju najvažniji.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

“Međutim, ono što predstavlja svojevrstan presedan u ponašanju organa vlasti u vršenju poverenih funkcija jeste činjenica da su objekti, čiju je funkcionalnost pohvalila, sagrađeni bez odobrenja nadležnih organa. Naime, prema javno dostupnim podacima kompanija Ziđin poseduje isključivo lokacijske uslove za faznu izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju grupe objekata u okviru kompleksa “Serbia Zijin Bor Copper“ d.o.o. Bor, sa ciljem povećanja kapaciteta topionice bakra iz decembra 2020. godine. Postupak procene uticaja na životnu sredinu za projekat povećanja kapaciteta topionice bakra u okviru navedenog kompleksa nije završen, odnosno kompaniji, prema javno dostupnim informacijama još uvek nije izdata saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a što predstavlja preduslov za izdavanje građevinske dozvole. Zapravo, još uvek nije objavljena ni studija o proceni uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat”, navodi se u izveštaju RERI.

Predsednik Upravnog odbora RERI Jovan Rajić kaže da ovo govori da institucije koje treba da štite pravni sistem i pravni poredak zapravo promovišu bezakonje i nelegalnu gradnju.

zagađenje vazduha nerp
Foto: Medija centar Beograd / Jovan Rajić, RERI

“Verujem da se ministarka nije ni raspitala da li tim objekti imaju dozvole. Neverovatno je da nema savetnika koji se bavi time da je upozori. I ovo nike prvi out. Tako se radi u “Ziđinu”, tako se radi u Zrenjaninu u “Linglongu”. Država ih ne primorava da poštuju zakon. Samo u Zrenjaninu je za “Linglong” izdato 10 ili 12 nelegalnih dozvola. Da ne pričam o tome što višestruko prekoračuju dozvoljene koncentracije sumpor-dioksida i što koncentracija određenih supstanci u mulju reke Pek takođe premašuje dozvoljene”, kaže Rajić za list “Nova”.

Poenta je, kako dodaje, da država mora da natera investitora da poštujw pravila i prvani poredak.

“Međutim, država to toleriše, a sad je otišla korak dalje i to bezakonje otvoreno promoviše. Ministraka Vujović u ovom slučaju otvoreno promoviše kršenje zakona, Otvara nelegalne objekte. Toga nema nigde u svetu, toga nema ni u Kambodži”, zaključuje Rajić.
Redakcija lista “Nova” poslala je pitanja i ministarki Vujović, međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore na to da li je znala da su objekti nelegalni i kakvu poruku na ovaj način šalje javnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar