Miloš Jovanović, Novi DSS Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović rekao je za portal Nova.rs nakon završetka pregovora vlasti i opozicije da je opozicija prihvatila da svi izbori budu održani 2. juna ali da je vlast na to ostala gluva.

Komentarišući odluku vlasti da prihvati prva dva zahteva opozicije i ne prihvati treći, predsednik Novog DSS Miloš Jovanović rekao je za portal Nova.rs da je upitno da li su i ta dva prihvatili.

“Načelno su prihvatili, ali šta bi iz toga proizišlo to je diskutabilno pitanje, s obzirom na materijal koji nam je dostavljen a tiče se toga šta je već urađeno do sada i šta su planirali da urade o tačkama preporuka ODIHR-a” rekao je Jovanović za naš portal.

Miloš Jovanović Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Dodaje da nije postojala volja vlasti da se ispuni treći zahtev, odnosno da se izbori održe istovremeno.

“Iako najjednostavniji zahtev, iako nema nikakvih opravdanih i valjanih razloga zašto svi izbori ne mogu da se održe u jednom danu, ni političkih ni pravnih. Čak smo i 2. juna prihvatili da budu izbori, oni su ostali gluvi na to.

Govoreći o budućim koracima opozicije Jovanović je rekao da niko neće bojkotovati ništa i da nije vreme za bojkot.

“U ovakvoj situaciji ljudi moraju da se odupru, mi sada ulazimo u jednu sekvencu gde će izbori biti potpuno besmisleni. Gde ne postoji nikakav uslov, gde je sve normalno, ne samo pritisak na ljude koji rade u javnim preduzećima već i dovlačenje birača, ono o čemu priča Milan Stamatović na kraju će postati istina. To znači da možemo da proklizamo u situaciju gde neće postojati opozicionih medija, pa ćemo se i na to navići, pa ćemo se sutra navići i na neku vrstu diktaturu. Takvo proklizavanje u autoritarno društvo sebi ne sme da dozvoli i mi tome moramo da se odupremo. Reč bojkot nike prikladna, neka vrsta borbe otpora i pokazivanja zrelosti demokratske našeg društva je ono na čemu treba raditi”, poručio je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo, u ponedeljak je bio održan prvi sastanak vlasti i opozicije o izbornim uslovima pred predstojeće beogradske i lokalne izbore. Tom prilikom opozicija je predala tri zahteva, a to su revizija biračkog spiska, ravnopravan pristup RTS-u i održavanje svih izbora zajedno.

Prva dva zahteva momentalno su prihvaćena dok je treći odbijen. Nakon sastanka u ponedeljak opozicija je dala rok do danas da ze vlast izjasni po pitanju treće tačke odnosno da je prihvate. Međutim, vlasti ni danas nisu prihvatile zahtev za razdvajanje izbora, te su tako pregovori propali.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare