Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Aljbin Kurti je otvorio rat sa Belom kućom i to ne može dobro da se završi za prištinsku stranu i za političku stabilnost te vlasti koju on sad trenutno predvodi sa Samopredeljenjem na čelu, smatra diplomata Zoran Milivojević.

Milivojević je za Tanjug rekao da će se videti šta će preduzeti američka strana, za koju kaže da sigurno neće odustati i neće dozvoliti da njena kredibilna i konstruktivna inicijtiva bude skrajnuta na jedan brutalan način ovako kako Kurti praktično iskazuje.

„Kako će se dalje stvari odvijati, to ćemo da vidimo. Srbija ni na koji nacicn nije uticala na ovu situaciju, Srbija jeste za prestanak blokade pregovara, Srbiji odgovara američka incijativa u ovom trenutku. Srbija se praktično nalazi u poziciji da čeka ishod ovog sukoba na relaciji prvo Vašington – Brisel, a onda i Vašngton – Kurti“, smatra Milivojević.

Smatra da Kurtiju ne odgovara Trampova adminstracija jer ima različiti pogled u odnosu na one prethodne i ne polazi od toga da je kosovska priča završena priča, već da treba razgovarati.

„Oni ne odustaju od priznanja, ali smatraju da priznanje ili ishod rešavanja kosovskog čvora ipak treba da bude rezultat dogovora dve strane na nekakvoj osnovi i uvažavaju da postoji interes Srbije koga takođe treba uvažiti“, kaže Milivojević.

To Kurtiju, ocenjuje, ne odgovara i moguće je da lider Samopredeljenja verovatno računa na promenu političke garniture u SAD posle izbora.

Kurti, kaže, igra na „briselsku kartu“ zato što ima i dobio je podršku za svoj program od Brisela.

Kurtiju, objašnjava, ne odgovara uopšte mogućnost da se oko Kosova ponovo razgovara i iz unutrašnjih razloga jer je suočen i sa pritiskom opozicijom i očigledno računa da sa tvrdom nacionalističkom politikom može da obezbedi bolju budućnost i svojoj vlasti i svojoj vladi.

Program prištinske vlade o dijalogu koji je usvojio kosovski parlament, navodi Milivojević, pokazuje da Kurti ne odustaje od te poltike i tu ima par ozbiljnih poruka koje potvrđuju jedan radikalan zaokret i jedan sukob sa američkom stranom, ali sukob sa incijativom koja je mogla da da rezultta.

Podsetio je da je Kurti prošle nedelje odbio američku inicijativu o skidanju taksi, što bi stvorilo uslove da se započne priča o nastavku dijaloga.

U principima prištinskog programa je da treba razgovarati isključivo o priznanju, što je za srpsku stranu neprihvatljivo, nemoguće i neizvodljivo, kao i princip da pitanje taksi treba da bude u funkciji reciprociteta.

„Taj ucenjivački pristup ne može da donese rezultata. U tim principima Kurti predlaže da se preispitaju svi sporazumi koji su do sada postignuti uključujući i pisma o namerama koja su potpisana kroz američku incijativu iz uz posredovanje Ričarda Grenela. To je prst u oko i Amerikancima a i to pokazuje kakav je odnos prema američkoj incijativi“, kaže Milivojević.

Smatra da će se tako proces koji bude pokrenula EU pojaviti kao „rivalski“ u odnos na američke inicijative, a smatra da se i već sada vidi i na političkoj sceni u Prištini da postoje razlike u pristupu.

„Ta scena je podeljena i postoje otpori američkoj incijativi i u Briselu i koncepcijski se ne slažu“, rekao je Milivojević.

Objasnio je da američka administracija pristupa sa jedne pragmatične pozicije, uvažava srpski inters, uvažava potrebu da dve strane nađe rešneje koje će biti rezultat dijaloga, pri čemu ne otvaraju ono ključno statusno pitanje i praktično političku temu ostavljaju po strani i zalažu se za bezuslovno i bez ikakvih ograničenja ukidanje taksi kao uslova za nastavak pregovora.

Na pitanje da li inicijative Ričarda Grenela mogu da ubrzaju nastavak dijaloga, Milivojević kaže da nastavak dijaloga može da ubzra povlačenje taksi bez uslova i bez vremenskog ograničenja.

Naglašava da su ekonomske inicijative i pragmatičan pristup Amerikanaca dobra formula zato što ekonomija ide u prilog i građanima, otvara prostor za saradnju, stvara povoljniji ambijent za dijalog, relaksira političku situaciju i smanjuje političke tenzije.

Upitan kako vidi dalji razvoj procesa i šta se može očekivati u narednom periodu, Milivojević kaže da u ovim je dijalog i dalje u blokadi zbog ponašanja Kurtija i vlade privremenih institucija, u ovim uslovima nema šanse da se nastavi dijalog.

„Jedina šansa je da Kurti promeni stav da odustane od svog tvrdog stava i oko taksi a i oko platforme za pregovore. Ukoliko do toga ne dođe onda ćemo imati stanje “staus kvo ante“, stanje “status kvo“ koje smo imali pre koje će se samo nastaviti“, navodi Milivojević.

Tek će se, kaže, videti šta će učiniti EU, koja tek treba da dediniše svoju poziciju i da imenuje specijalnog izaslanika.

„Ponuda sa evropskom perspektivom bez sadržaja malo znači i malo može da motiviše za ozbiljan dijalog“, zaključuje Milivojević.