Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska vlada koju predvodi Aljbin Kurti će se u naredne tri godine rukovoditi sa pet principa u dijalogu sa zvaničnim Beogradom, piše Kossev.

Kako navode tema dijaloga za ovu vladu ne mogu biti pitanja koja se odnose na „teritorijalni integritet i suverenitet zemlje“, ali ni unutrašnje uređenje Kosova.

Nedodirljiva je celina Kosova kao Republike, predviđa ovaj dokument.

Tako je u dokumentu naglašeno da je „uspostavljanje trećeg administrativnog organa za naselja sa stanovništvom određene nacionalnosti suprotno duhu Ustava Republike Kosovo“, te ga prema tome, ova vlada neće podržati.

Podsetimo, 6 od 14 tačaka Briselskog sporazuma iz 2014. se tiču uspostavljanja Zajednice srpskih opština, odnosno Asocijacije, što je potvrđeno i posebnim tehničkim sporazumom iz avgusta 2015. koji su potpisali tadašnji premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, ali do danas ona nije uspostavljena.

Uspostavljanje ovog tela u srpskoj javnosti se tumači kao zamena za ukidanje srpskih državnih institucija, odnosno integraciju pravosudnog, opštinskog i policijskog sistema u kosovski, uz predviđene i druge oblasti, poput pitanja energetike, što je već urađeno preko primene i posebnih tehničkih sporazuma.

Najnoviji dokument iz Prištine, međutim, predviđa, reviziju svih postignutih sporazuma do sada, ali sa ciljem da se analizira u kom stepenu ih je Srbija primenila.

Što se tiče taksi, one će se, potvrđeno je i ovim programom, „zameniti merama punog reciprociteta“.

Kosovska vlada je većinskim brojem glasova danas odobrila program vlade za tri godine (2020-2023).

Takođe, odlukom kosovske vlade na današnjoj sednici imenovani su privremeni članovi odbora Telekoma i nadzornog odbora Trepče, čiji će mandat trajati najviše šest meseci.

Kossev je objavio prevod dela koji se odnosi na dijalog sa zvaničnim Beogradom iz dokumenta programa kosovske vlade 2020 – 2023, koji je usvojen u petak i ima 45 stranica (dokument je izvorno preveden sa albanskog).

Dijalog sa Srbijom

Vlada Republike Kosovo obavezaće se na normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog i u duhu principa reciprociteta.

Dijalog će se odvijati o bilateralnim odnosima i pitanjima dobrosusedskih odnosa, uključujući i pitanje nestalih, reparaciju rata i okupacije, sukcesiju bivše jugoslovenske federacije čiji je Kosovo bio konstitutivni element, radi uzajmnog priznavanja država.

Tema dijaloga između Republike Kosovo i Srbije ne mogu biti pitanja koja se odnose na teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, na unutrašnje uređenje i funkcionalnost države.

Unitarni karakter Republike Kosovo je nedodirljiv. Uspostavljanje trećeg administrativnog organa za naselja sa stanovništvom određene nacionalnosti suprotna je duhu Ustava Republike Kosovo, te prema tome, Vlada Republike Kosovo ga neće podržati.

Što se tiče dijaloga između Kosova i Srbije, Vlada će se voditi sledećim principima:

Dijalog sa Srbijom vodi premijer na osnovu ustavnog mandata, tj. koji redovno izveštava Skupštinu o procesu dijaloga;

Rezoluciju/platformu za dijalog mora da usvoji Skupština Kosova, sa ciljem da se postignu 2/3 glasova, što će uključivati i principe na kojima će se dijalog odvijati u skladu sa Ustavom;

Kompletan pregled do sada postignutih sporazuma, uz analiziranje stepena njihove primene od strane Srbije, i u saradnji sa EU ova pitanja će se naći na stolu za dijalog;

Zamena carinskih dažbina na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine sa merama punog reciprociteta;

Potpuna transparentnost prema javnosti u svim fazama dijaloga.