Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / nr

Bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić ocenjuje da pokušaj Amerikanaca da se dođe do brzog rešenja za kosovski problem nema velike šanse.

Vujačić i nedavni sastanak Trampovih saradnika u Vašingtonu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem vidi kao deo nastojanja SAD da dođu do relativno brzog rešenja odnosa između Prištine i Beograda, pa i sporazuma, ali smatra da to nije realno.

„Prvi razlog je što se Brisel takođe pita o ovom problemu“, kaže Vujačić za Tanjug.

Drugi razlog vidi u činjenici da spoljno političke inicijative predsednika SAD Donalda Trampa uglavnom nailaze na neuspeh, jer on, kaže Vujačić, pokušava više da radi medijski, nego na suštini.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, s druge strane, kaže Vujačić, odbija da učestvuje u američkim inicijativama, za šta ima više motiva, a ključni je da čeka da vidi ishod predsedničkih izbora u SAD, 3. novembra.

Kurti smatra da ima jači legitimitet i kredibilitet od Tačija koji mu daje prostor da sprovodi drugačiju politiku.

„On je nov, ima jednu tvrdu liniju i, drugo, Kurti nema baš mnogo iskustva u međunarodnoj politici i tek treba da ga stekne, tako da je on zauzeo jedan čvrst kurs čekajući rasplet u Americi, i igrajući, verovatno, na kartu Brisela da taj dogovor ide u nekom drugom pravcu nego što su Amerikanci, pa i Aleksandar Vučić, verovatno zamislili“, kaže Vujačić.

Komentarišući to što se u ovom trenutku na izvestan način vode dva paralelna procesa kada je reč o kosovskom problemu, jedan predvođen Sjedinjenim Državama, a drugi Evropskom unijom, Vujačić je naglasio da je „ujedinjenje“ ova dva odvojena procesa moguće samo ako Donald Tramp ne bude ponovo predsednik SAD.