Petar Miletić
Foto: N1

Specijalni predstavnik EU za pregovore Prištine i Beograda Miroslav Lajčak kaže da je krajnje vreme da proces dijaloga bude uspešno priveden kraju, navodeći da je prošlo 10 godina od kako je Generalna skupština UN prihvatila ponudu Evropske unije da posreduje u dijalogu. Petar Miletić, nekadašnji potpredsednik Skupštine Kosova, kaže da ne deli taj optimizam, dodajući da će izuzetno teško biti EU da napravi sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum. Vlast nije smela da natera Srbe sa severa da izađu na kosovske izbore pre formiranja ZSO, podlači.

Vreme je prošlo, nije došlo, to je trebalo da se desi odavno, kaže Miletić, reagujući na Lajčakovu izjavu. „Čini mi se da je optimizam gospodina Lajčaka neutemeljen. Vidimo koliko se teško dolazi do dogovora. Ovi dogovori koji su u Vašingtonu postignuti su prilično problematični, čudni, malo tačaka se odnosi na same odnose između Kosova i Srbije, odnosno između Srba i Albanaca“, navodi gost emisije „N1 Studio Live“.

Na pitanje da li ima utisak da EU ubrzava proces, Miletić kaže da bi rekao da su se zabrinuli nakon vašingtonskog dogovora, i da vide „da im je (izaslanik predsednika SAD Ričard) Grenel oduzeo šou, pa bi nekako da se vrate na tu scenu“, posebno oni koji ih (razgovore) vode.

Miletić kaže da moramo biti i kritični kad su u pitanju oni koji su do sada vodili pregovore, navodeći Federiku Mogerini. Jedan sporazum koji je bio jako važan i dobar – u najvećoj meri nije ispoštovan, a EU nije imala snagu da natera kosovske Albance da ZSO bude formirana i nakon sedam godina od potpisivanja tog sporazuma, navodi Miletić.

„Izuzetno će biti teško da u ovom trenutku EU napravi taj sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o kojem govori, a da prethodno najvažnije tačke, prethodnog sporazuma, nisu implementirane“, smatra Miletić.

Na konstataciju da se čita iz poruka obe strane, a naročito srpske, da se ponovo otvara pitanje ZSO, Miletić kaže da je Beograd, u jednom trenutku, odustao od Zajednice srpskih opština i predložio drugi model – razgraničenje. „U redu je, neka ponovo pokrenu, ali oni nisu smeli da urade ni jednu tačku iz Briselskog sporazuma, pre nego što je formirana ZSO. I tu su imali dobar argument – integracija srpskog pravosuđa u kosovsko, policije, upravljanje carinama – svi ti dogovori nisu smeli da stupe na snagu dok se ne formira ZSO“, navodi gost N1.

Miletić kaže da je za međunarodnu zajednicu najveći izazov bio, dodajući da zna „to sasvim pouzdano“ – učešće Srba sa severa na kosovskim lokalnim i parlamentarnim izborima. Kad su to rešili, to je sada za njih lako, imaju zaokruživanje pravno-političkog sistema, dodaje. „To nisu smeli da urade nikako, odnosno vlast to nije smela da uradi nikako – da natera Srbe sa severa da izađu na kosovske izbore, pre nego što je formirana ZSO“, naglasio je Miletić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar