Dušan Milenković Foto: N1

Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne incijative kaže za N1 da je dijalog Beograda i Prištine duže vreme u problemu i da je usporen, posebno od dolaska Kurtija na vlast. "Imajući u vidu stavove oko Zajednice srpskih opština (ZSO), teško da možemo da očekujemo da dve strane uskoro dođu do napretka. Nema pomaka, Kurti je čvrst u tome, kao i prethodna vlast. Kosovska javnost je protiv ZSO", rekao je.

Kaže da u Prištini „nemamo ništa“ i da je potpuna odbojnost prema dijalogu i napretku, te kako je to dobra pozicija za Aleksandra Vučića, prenosi N1.

„Ne možemo da pričamo hipotetički, to je odlična pozicija za njega – signalizira da je spreman i da čeka, jer zna da tamo nema napretka, to mu je sjajna pozivnica da signalizira konstruktivnost“, rekao je i dodao da kosovsko pitanje nije u fokusu.

„Marginalizovano je dosta, to je jedan od razloga. Postoji kriza u Ukrajini, energetska kriza, kovid kriza, to jeste skrajnut. Kosovsko pitanje ne pravi velike probleme, bilo je nekih kriznih siguacija, SAD i EU se aktiviraju da rešavaju krize, nemaju vremena da se pozabave tim pitanjem, više su koncentrisani na Bosnu i Hercegovinu nego na kosovsko pitanje“, kazao je.

Kaže da je objavljen predlog strategije kako da se promeni komunikacija u javnosti i da postoji ogroman problem.

„Mislimo da to treba da bude ključ, da politički sporazum nije dovoljan, predstavili smo taj dokument i pomenuo sam da su nedavni politički događaji u Srbiji – priča oko Rio Tinta, vakcinacija, referendum, koji je prošao loše po režim pokazali da Aleksandar Vučić možda nije politička ličnost i akter koji može da sprovde ono što bi eventualno dogovorio sa Prištinom, bilo koja važna tema u srpskoj javnosti, on morao da se povuče“, kaže on.

On je dodao da nije previše ni očekivao od današnjeg sastanka sa Miroslavom Lajčakom, ali da mu je bilo važno da se on sastane sa predstavnicima civilnog društva.

„Bilo je važno da osetimo kakva je atmosfera posle sastanaka u Prištini, mislim da je ova poseta pre svega bila usmerena na Prištinu i da se reši problem koji SAD i EU imaju sa vlastima u Prištini.

Milenković smatra da bi Evropska unija trebalo da da Kosovu viznu liberalizaciju.

„To pričam i zbog naših na Kosovu, i to jeste veliki problem – neispunjavanje tog obećanja. Generalno Evropska unija ima malo kredibiliteta na Kosova, SAD je ključni igrač, oni autoritet moći“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Eskobar i Lajčak posle Prištine sa istim starim porukama i u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar