Natan Albahari Dobrica Veselinovic Nebojsa Zelenovic Entoni Godfri Gabrijel Eskobar Marinika Tepic i Miroslav Aleksic
Foto:Twitter/Američka ambasada@USEmbassySerbia

Predstavnici opozicionih koalicija, koji su najavili učešće na predstojećim izborima, sastali su se danas sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom. Kako saznaje Nova.rs, teme razgovora su bili predstojeći izbori, ali i borba protiv korupcije, koju SAD zagovaraju na ovom prostoru.

Sastanku sa američkim diplomatom prisustovovali su predstavnici dve opozicione koalicije. Koaliciju „Moramo“ na sastanku sa američkim diplomatom predstavljaju Nebojša Zelenović, nosilac liste na parlamentarnim izborima i kandidate te grupacije za gradonačelnika Beograda, Dobrica Veselinović.

S druge strane, koaliciju „Ujedinjena Srbija“ predstavljaće nosilac liste Marinika Tepić, potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić i internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, Natan Albahari.

Pročitajte još...

Na sastanku sa opozicionarima, Eskobar je, kako saznajemo, istakao da će SAD ostati posvećene borbi protiv korupcije i da je to glavni problem, ne samo Srbije, već i Zapadnog Balkana.

Izvori Nova.rs navode da je američki diplomata naglasio kako stanovnici ovih područja odlaze zbog nagomilane korupcije koja otežava život , a ne zbog međuetničkih problema, uz napomenu da će Amerika nastaviti da svoje aktivnosti na njenom suzbijanju u ovom delu Evrope.

Istovremeno, on je pozdravio odluku opozicionih stranaka da uzmu učešće na predstojećim izborima, ponavljajući raniji stav SAD da se protiv bojkotu. Predstavnici Stejt departmenta najavili su da će podržati posmatračku misiju OEBS-a na aprilskim izborima u Srbiji, te da će inicirati da ova misija prati izborni proces u punom sastavu.

Podsetimo u ekskluzivnom intervju za dnevni list „Nova“, Eskobar je, govoreći o izborima koji slede u Srbiji, rekao da iako su oni generalno slobodi i fer, postoje oblasti gde bi moralo da bude napretka.

„Neophodno je da unaprediti izborne uslove, poboljšati pristup medijima, ali istovremeno i opozicija bi morala u tome da učestvuje. Bili smo veoma nezadovoljni bojkotom izbora i smatrali smo da je lišio ljude mogućnosti da biraju između različitih političkih opcija. Takođe, smatramo da je važno omogućiti pristup nevladinim organizacijama, koje imaju veoma važnu ulogu u edukaciji glasača, zaštiti njihovih prava i obezbeđivanju idealnih uslova (za izbore). Stoga se nadamo da ćemo videti snažnije učešće organizacija civilnog društva i OEBS-a i jasnu posvećenost vlasti da obezbede fer i poštene uslove za opoziciju. Ali očekujemo i od opozicije da učestvuje na izborima“, rekao je on.

Eskobar je u razgovoru za „Novu“ rekao i da je zabrinut zbog malog broj građana koji učestvuju u procesu glasanja.

„Za Srbiju je veliki izazov da motiviše mlade ljude da glasaju. To je najveći problem sa kojim se svi mi zajedno suočavamo u Srbiji – da se ljudi uvere da njihovi glasovi vrede“, naveo je on, da bi potom objasnio na koji način će se pratiti izborni proces.

„Mi smo svi članovi OEBS-a i svi imamo zajedničku obavezu da obezbedimo fer, poštene i slobodne izbore u državama članacima. U koordinaciji sa OEBS-om, mi ćemo videti na koji način možemo da podržimo njihove napore za obezbeđivanje fer i poštenih izbora u Srbiji“.

BONUS VIDEO Eskobar: Brine me korupcija u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar