Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar

Specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar izjavili su danas u Beogradu da i Beograd i Priština moraju da sprovedu sve što je do sada dogovoreno u dijalogu i da obe strane znaju šta nisu ispunile.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare na kraju posete Beogradu, Lajčak je rekao da je „prilično optimističan“ po pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

„I (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić i (premijer Kosova Aljbin) Kurti shvataju koliko je dijalog važan i rekli su da će doći u Brisel kada budu pozvani“, rekao je specijalni predstavnik EU.

Lajčak je napomenuo da sve što su Beograd i Priština dogovorile mora da bude sprovedeno i da obe strane u dijalogu znaju tačno šta je njihov spisak obaveza koje nisu ispunjene.

Istakao je i da je glavna tema razgovora tokom njegove i Eskobarove posete Beogradu i Prištini bila neispunjene obaveze i ponovio da sve što je dogovoreno mora da se ispuni.

„To je deo procesa koji treba da se odvija paralelno sa pravno-obavezujućim sporazumom“, rekao je Lajčak.

On je kazao da redovno izveštavaju zemlje članice EU o napretku dijaloga između Beograd i Prištine.

Na pitanje o organizovanju srpskih izbora na teritoriji Kosova, Lajčak je rekao da EU i SAD veruju da svi građani treba da imaju mogućnost da učestvuju u demokratskim procesima i da treba postići konsenzus o modalitetima.

Eskobar je rekao da je stav SAD da „svi građani u regionu treba da slobodno i lako glasaju bez obzira gde žive“.

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Eskobar je rekao da o tome dve strane moraju da se dogovore.

„Mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština. Mi nemamo viziju kako da to bude realizovano, do toga moraju da dođu dve strane“, rekao je Eskobar.

„Mi nemamo viziju kako treba da izgleda ZSO, to je na dvema stranama da se dogovore, a mi ćemo svaki dogovor koji postignu podržati finansijski, politički i tehnički“, rekao je Eskobar.

Upitan da pojasni svoju jučerašnju izjavu da se „u okviru dijaloga ne vode pregovori o statusu Kosova, nego o odnosima Srbije i Kosova“, Lajčak je rekao da je on tu da posreduje u postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Kako je već pisala Nova.rs, u toku dana su se sa Eskobarom sastali i predstavnici opozicionih koalicija, koji su najavili učešće na predstojećim izborima.

Na sastanku sa opozicionarima, Eskobar je, kako saznajemo, istakao da će SAD ostati posvećene borbi protiv korupcije i da je to glavni problem, ne samo Srbije, već i Zapadnog Balkana.

Izvori Nova.rs navode da je američki diplomata naglasio kako stanovnici ovih područja odlaze zbog nagomilane korupcije koja otežava život , a ne zbog međuetničkih problema, uz napomenu da će Amerika nastaviti da svoje aktivnosti na njenom suzbijanju u ovom delu Evrope.

Istovremeno, on je pozdravio odluku opozicionih stranaka da uzmu učešće na predstojećim izborima, ponavljajući raniji stav SAD da se protiv bojkotu. Predstavnici Stejt departmenta najavili su da će podržati posmatračku misiju OEBS-a na aprilskim izborima u Srbiji, te da će inicirati da ova misija prati izborni proces u punom sastavu.

BONUS VIDEO: Lajčak i Eskobar od sutra na Kosovu. Može li se otkočiti dijalog u Briselu?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar