Vuk Jeremić
Vuk Jeremić Foto: N1

Vuk Jeremić rekao je da je Narodna stranka istraživačkim radom utvrdila da Milenijum tim ima najmanje još 24 povezana preduzeća, i da je "galaktički uspon" te kompanije počeo 2016. godine kada su njeni bageri – kako Jeremić tvrdi pozivajući se na navodne izjave svedoka – učestvovali u nelegalnom rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala.

„Do 2019. prihodovali su 20 milijardi dinara, i zabeležili rast od 312 odsto. U 2019. prihodovali su 9,4 milijardi dinara – jedan milion dinara na sat! Dok mi završimo ovu emisiju, Milenijum tim će zaraditi milion dinara. Njih možemo bolje da zovemo ‘milion tim’“, kazao je predsednik Narodne stranke koji je najavio da će u narednom periodu u javnosti iznositi podatke o koruptivnim poslovima te kompanije.

Podsetio je na slučaj Vranjske banje, na koji je i ranije ukazivao, a zbog čega je Milenijum tim tužio nekoliko medija, uključujući i N1, koji su prenosili izjave funkcionera Narodne stranke.

„Konkretno, u Vranjskoj banji je za 1.885.000 evra Milenijum tim kupio celokupno banjsko jezgro, dva hotela, zemlju i specijalnu bolnicu i svega nekoliko meseci kasnije od Komisije za kontrolu državne pomoći dobija 10 miliona evra bespovratne državne pomoći“, istakao je Jeremić.

Dodao je da se slučajem Vranjske banje bavio i Savet za borbu protiv korupcije koji je od Vlade Srbije zatražio da se preduzmu sve zakonom predviđene mere, budući da, kako se navodi u izveštaju Saveta, postoje ozbiljne indicije da se desilo ozbiljno kriminalno delo koje je rezultiralo višemilionskom štetom.

Jeremić je naveo da je ipak možda i najveći, i najorganizovaniji sistem koruptivnog delovanja Milenijum tima, proces gasifikacije Srbije.

Milenijum tim, kako je rekao, sprovodi gasifikaciju širom Srbije i sve te poslove dobija bez tendera. Šema je, prema Jeremićevim rečima, gotovo uvek ista – lokalna samouprava raspiše javni poziv za nalaženje strateškog partnera u gasifikaciji, javi se nekoliko kompanija od kojih samo Milenijum tim podnese potpunu dokumentaciju.

Po dobijanju projekta Milenijum tim uveća cene i prosledi ih Srbijagasu koji to avansno plati, a radovi zatim kasne i po nekoliko godina, naveo je gost Pressinga.

Jeremić je rekao i da Milenijum tim nije jedina kompanija preko koje se, kako tvrdi, izvlači novac iz budžeta, i iskazao je sumnje u projekte izgradnje auto-puteva u Srbiji koji se, kako je podsetio, uobičajeno dodeljuju direktnom pogodbom, bez tendera, a čija je cena izgradnje i po nekiliko miliona evra po kilometru skuplja nego u zemljama regiona.

Kompanija Milenijum tim je koruptivni centar za isisavanje novca iz budžeta, izjavio je u Pressingu TV N1 predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić koji je izneo podatke da je ta firma od 2016. do 2019. godine, radeći poslove sa državom, uvećala svoje prihode za 312 odsto.

Jeremić je ukazao i na izveštaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog kriminala, međunarodne organizacije sa sedištem u Ženevi, koja je ocenila da je neobičan rast cena nekretnina u Srbiji posledica ubrizgavanja značajne količine nelegalnog novca u stanogradnju.

„Stvara se u poslednjih devet godina jedna nova klasa milionera i milijardera koji zapravo to svoje bogatstvo uzimaju od nas, jer ćemo mi i naša deca vraćati te pare“, rekao je Jeremić i ponovio da se Narodna stranka zalaže za „revanšizam“, odnosno, privođenje pravdi „nemilosrdno, bez izuzetka i bez prava na kupovinu pokajnice“.

Na podsećanje Jugoslava Ćosića da je i posle 2000. godine bilo bogatih ljudi koji su kupovali kompanije i medije, Jeremić je odgovorio kontrapitanjem: „A gde smo danas?“

„Dok toga (lustracije) ne bude, ponovo će se kancer vratiti, kao što se vratio zbog slabosti posle Petog oktobra“, poručio je predsednik Narodne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare