Milan St. Protić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Istoričar i bivši ambasador Srbije u SAD Milan St. Protić izjavio je danas da od nemačkog kancelara Olafa Šolca nismo čuli ništa novo, kao ni od predsednika Srbije Aleksandra Vučić.

Protić je rekao da je skeptičan po pitanju priključivanja Srbije sankcijama Rusiji, koje je Šolc danas decidno zatražio.

„Meni izgleda da će politika Srbije da ostane ovako reaktivna kao do sada i da će da se nastavi ovaj trend koji je počeo još odavno da se ne donose odluke nego da se ostane tako u nekom limbu, u nekom vazdušnom prostoru, ili bezvazdušnom prostoru, bolje rečeno, između jednog i drugog centra moći u Evropi“, rekao je Protić za televiziju Insajder.

Komentarišući izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca da Srbija i Kosovo treba da zaključe sporazum o međusobnom priznanju, kao i da bez toga ne mogu postati članice Evropske unije, Protić je istakao da je ta poruka jasna još od 2008. godine kada je „većina sveta priznala nezavisnost Kosova“.

„To nije bilo jasno samo onima koji nisu hteli da im bude jasno. U kojoj diplomatskoj formi će se to reći, to je sekundarno pitanje“, rekao je Protić.

Kako je rekao, ovo je sada bilo otvorenije zato što je rečeno u Prištini, ali nije ponovljeno tim rečima u Beogradu, kao i da je Šolc pazio da to ne ponovi čak ni u odgovoru na novinarska pitanja, jer „iskusni političari vode računa šta u kojoj sredini kažu, pogotovo kada dolaze u ovako zaostao deo sveta“.

On se osvrnuo i na najavljenu, a zatim sprečenu posetu ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i istakao da Srbija nije trebalo sebe da dovede u poziciju da se neko sam pozove u zvaničnu posetu.

„Nedolazak Lavrova u Beograd, u Moskvi je shvaćen kao udar na dostojanstvo i ponos Moskve. Jer je pokazano celom svetu da kad EU i NATO hoće, mogu da spreče bilo koga iz Rusije da se makne bilo gde ka zapadu ili ka jugu“, rekao je Protić i dodao da je i pozivanje ministra spoljnih poslova Srbije u posetu Moskvi neka vrsta poziva na poklonjenje i „demonstriranje snishodljivosti Srbije u odnosu na Moskvu“.

Protić je mišljenja da je Srbija priklanjanjem Rusiji „svoju šansu prokockala“, kao i da bi priključivanje sankcijama Rusiji, ako do njega dođe, bilo „na silu“ i da se vidi da Srbija ne želi iskreno da „pripada zapadnoj civilizaciji“.

BONUS VIDEO: Ognjen Pribićević i Dimitrije Milić: Šolc u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar