Đorđe Miketić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Narodni poslanik "Zajedno" Đorđe Miketić rekao je da se institucije države moraju oprostiti od preminule Latinke Perović, organizujući komemorativni skup.

„Latinka Perović je bila istaknuta političarka i naučnica, čije je hrabro i nepokolebljivo političko delovanje obeležilo jednu turbolentnu epohu srpske politike, čime je postavila temelje za razvoj slobodnog i demokratskog društva u Srbiji. Njen celokupni javni, politički ali i personalni integritet, do poslednjeg dana, je bio posvećen razvoju srpskog društva ali i države po načelima slobode, demokratije, humanizma i modernizma“, naveo je Miketić.

On je dodao da je Perović bila osuđena na ignoranciju medijskog javnog servisa i zvaničnih institucija za svog života ali i nakon smrti.

„Institucije države Srbije se moraju na adekvatan način oprostiti od Latinke Perović, organizujući zvaničan komemorativni skup i time pokazati da je Srbiji stalo da se pamti ime svakoga ko je život posvetio borbi za mir, slobodu i razvoj našeg društva. Tražili smo od predsednika skupštine, da se zvaničan komemorativni skup Latinki Perović organizuje u Narodnoj skupštini, i čekamo odgovor. Pijetet i zahvalnost društva svojim najvrednijim članovima i članicama ne sme zavisiti od aktuelnih političkih ukrštanja, već ono mora biti temeljno usmerenje jedne države i njenih institucija, koja podržava ali i gaji sećanje na promotere humanih i univerzalnih vrednosti“, zaključio je Miketić.

Podsetimo, jugoslovenska istoričarka, političarka i intelektualka Latinka Perović preminula je u ponedeljak u Beogradu u 90. godini.

Bonus video: Komemoracija Gorica Nešović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare