Đorđe Miketić. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret Ekološki ustanak izlazi na izbore na svim nivoima i to najverovatnije na listi sa liderom zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem i pokretima Ne davimo Beograd i Solidarnost. Član odborničke grupe Srce grada na opštini Stari grad Đorđe Miketić kaže da bez obzira na to što opozicija ide na izbore u više kolona, ukoliko budu delili isti cilj sigurno pobeđuju.

Pokret Ekološki ustanak doneo je odluku da izlazi na izbore na svim nivoima, zakazanim za proleće 2022. godine, potvrdio je predstavnik tog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta.

„Potpuno smo svesni da je ovo u šta ulazimo prljavije od rakitskog blata, šuta na Revi i toksičnije od koncetrovane sumporne kiseline Rio Tinta. Doneli smo tu odluku sa jednim osnovnim motivom, a to je da otklonimo uzrok najvećeg zagađenja u Srbiji, a to je režim Aleksandra Vučića. Zato izlazimo na izbore“, izjavio je Jovanović za list Danas.

Đorđe Miketić, član odborničke grupe „Srce grada“ koja je deo pokreta Ekološki ustanak, za Nova.rs kaže da je njihov plan da deluju na dva fronta.

„Ideja pokreta Ekološki ustanak je da delujemo u dva pravca: prvo da i dalje nastavimo da svojim telima i ovom čistom energijom na terenu branimo sve ono što je napadnuto, što se uništava, bilo da je u pitanju raseljavanje ljudi bilo uništavanje prirode kao što je to slučaj sa MHE, Barom Reva, iskopavanjem rude jadarita. Drugo, planiramo da delujemo sistemski, kroz institucije. Moramo osloboditi naše zarobljene institucije da se u njima konačno čuje i reč građana i pita reč struke. To vidimo kao našu misiju. Da srčanost sa planina i reka prenesemo u institucije i budemo megafon obespravljenih građana i ugroženih prirodnih dobara“, rekoa je Miketić za Nova.rs.

Odgovarajući na pitanje da li će Ekološki ustanak na izbore ići samostalno ili će biti postignut dogovor o jednoj listi sa liderom Zajedno za Srbiju Nebojšom Zelenovićem i pokretom Ne davimo Beograd Miketić kaže:

„Nije nam namera da osnivanjem pokreta i najavom izlaska na izbore dodatno usitnjavamo već isuviše usitnjenu opoziciju. Naprotiv, jedan od ciljeva našeg ulaska u politiku upravo je namera da radimo, koliko god to bilo u našoj moći, na ukrupnjavanju opozicionog delovanja i to na način koji smatramo jedino mogućim – povezivanjem vrednosno, kulturno i politički srodnih aktera, i formiranjem jakog zelenog bloka u Srbiji, ali i u regionu zapadnog Balkana, na čemu intenzivno radimo. Kao partnere tu vidimo otvorenu građansku platformu Akcija, Ne davimo Beograd, političku platformu Solidarnost i druge bliske organizacije“, zaključuje Miketić.

Uveren je da opozicija koja na izbore izađe u više programskih kolona, u zbiru može da pobedi u Beogradu.

Zalažemo se za jedinstvo opozicije u onome što predstavlja naš zajednički cilj, a to je rušenje režima Aleksandra Vučića. Verujemo da najveći uspeh možemo da postignemo isključivo nastupom u više jasno definisanih programskih kolona, ali koje bi združeno delovale ka istom cilju, jer, u zbiru glasova opozicija pobeđuje. Samo je potreban dobar plan. Zato pozivamo sve srčane aktiviste, ljude od integriteta i znanja koji osećaju nužnost trenutka, da nam se pridruže, jer nas je svakim danom sve manje i sve smo više napadnuti. Zato moramo zbiti redove, jer ako neće niko – moramo svi“, zaključuje Miketić.

BONUS VIDEO: Kako su naprednjaci dočekali Vilu fon Kramon u Gornjim Nedeljicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare