Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ ZORAN PETROVIC

Izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, poglavlje 15 i energetska efikasnost, kao i nastavak saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti bile su danas neke od tema sastanka potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.

Mihajlović je rekla da se realizacijom gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske unapređuje energetska bezbednost, kako Srbije, tako i regiona, jer se tako obezbeđuje diversifikaciju pravaca, ali i izvora snabdevanja.

„Raspisan je javni poziv za izbor nadzora, očekujem da u najskorije vreme raspišemo i javni poziv za izbor izvođača radova, projektno-tehnička dokumentacija je spremna. Voleli bismo da u saradnji sa vama započnemo pripreme za otvaranje poglavlja 15“, kaže Mihajlovićeva.

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović je podsetila da je Ministarstvo pripremilo četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike i da će se oni uskoro naći u parlamentu.

Navela je da zakon o energetskoj efikasnosti predviđa i osnivanje fonda, koji treba da bude centralna institucija za sve projekte u ovoj oblasti.

„Naš cilj je zelena Srbija, i zaštita životne sredine neraskidivi je deo energetske tranzicije“, navodi Mihajlović.

Ona je izrazila zahvalnost na podršci koju EU poslednjih godina pruža Srbiji u rodnoj ravnopravnosti.

„Želimo da ovu temu proširimo i na polje energetike, a posebno kada je reč o energetskom siromaštvu koje više pogađa žene“, rekla je potpredsednica Vlade.

Ambasador Sem Fabrici izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i poručio da je EU tu da podrži Srbiju kako kroz projekte u oblasti energetike, tako i na daljem putu evropskih integracija.

„Projekat gasne interkonekcije i za nas je veoma važan i naša podrška će i dalje biti snažna zajedno sa svim partnerima ‘Tima Evropa’, uključujući EIB. Takođe, spremni smo da pomognemo u pripremama za otvaranje poglavlja 15, koje ima ključnu ulogu za celu zelenu agendu“, rekao je Fabrici.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti, Fabrici navodi da je EU Srbiji već stavila na raspolaganje nekoliko finansijskih instrumenata kao podršku, kao i da treba da se pokrenu svi ti instrumenti i da počne realizacija plana.

Raduje ga, kaže, i nastavak saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti.

„Potpisivanje zajma preko WBIF, kom Evropska unija daje najveći doprinos, označilo je danas još jedan važan korak u saradnji između EU i Srbije“, rekao je ambasador Fabrici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar