Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da Srbija troši četiri puta više energije nego što je prosek EU, bacajući godišnju proizvodnju jedne termoelektrane, jer se nedovoljno bavi energetskom efikasnošću.

„S druge strane, mnogo slušamo o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), a ne vidimo prave rezultate i cilj nam je da i privreda i građani mogu da proizvode energiju i plasiraju je u mrežu“, rekla je ministarka u Privrednoj komori Srbije gde je predstavila nacrte zakona o obnovljivim izvorima energije i o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Istakla je da je glavni cilj novih zakona da omogući privredi i građanima da proizvode energiju iz obnovljivih izvora i da bude povećana energetska efikasnost na nivo zemalja EU.

„Želimo ovim zakonima da za deset godina budemo na nivou EU po energetskoj efikasnosti, a istovremeno da radimo na smanjenju potrošnje energije. Ovim zakonima postavljamo obnovljive izvore kao naš strateški cilj jer želimo zelenu Srbiju“, rekla je Mihajlović. Ona je dodala da je trenutno učešće OIE u ukupnoj proizvodnji električne energije oko 24 odsto, pri čemu najveći deo čine velike hidroelektrane, dok elektrane koje koriste energiju vetra, sunca i biomase učestvuju oko četiri odsto, te da je cilj da do 2050. godine najmanje 50 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije.

„Jedna od novina je i da će potrošači moći da budu i proizvođači energije, da postave solarne panele na svoje kuće ili zgrade, i da s jedne strane smanje svoje troškove, kao i da višak energije plasiraju u mrežu. Uvodimo takođe aukcije kao novi model podsticaja, koji će doneti veću konkurenciju proizvođača“, rekla je Mihajlović.

Po njenim rečima očekuje se da energetska efikasnost postane nacionalni pokret i da je cilj novog zakona u ovoj oblasti da omogući građanima da koriste podsticaje da povećaju energetsku efikasnost.

„Trenutno postoji budžetski fond koji raspolaže sa 150 do 500 miliona dinara godišnje za opštine i njihove projekte, a novim zakonom omogućićemo da se u to uključe i građani. Uprava u ministarstvu raspolagaće sa petnaestak miliona evra u prvoj godini, nakon čega će se taj budžet povećavati, jer će se u njega slivati i novac međunarodnih partnera i donatora. Namera nam je da ovim zakonom omogućimo građanima da zamene vrata, prozore, da se poboljša izolacija fasada i da zajedno napravimo veći napredak u oblasti energetske efikasnosti“, rekla je Mihajlović.

Savetnik predsednika PКS Miroslav Lutovac rekao je da se s novim zakonom o obnovljivim izvorima energije očekuje pravi bum u izgradnji solarnih panela.

„Očekujem da, pored privrede, i građani pronađu svoj interes da koriste ove tehnologije i da mikroproizvodnja bude važan generator proizvodnje energije iz OIE“, naveo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare