Mihajlović: Kazne za poslodavce ukoliko ženama budu postavljali lična pitanja

Politika 25. nov. 202120:47
Podeli:
Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, rekla je da će poslodavci, ukoliko ženama budu postavljali lična pitanja, plaćati kazne.

Mihajlović je u Skupštini Srbije rekla da je Zakonom o rodnoj ravnopravnosti jasno definisano koja pitanja poslodavac sme da postavlja, saopštio je njen kabinet.

Ona je rekla da će biti formirane inspekcije koje će biti zadužene za sprovodjenje tih odredaba zakona.

„Imamo moderan zakon unutar kojeg postoji odeljak o tome da je zabranjeno da poslodavac pita (ženu) bilo šta u vezi sa bračnim statusom, da li ima decu, da li planira porodicu“, rekla je ona.

Najavila je i da će poslodavci plaćati kazne ukoliko prekrše te zakonske odredbe, jer, kako je naglasila „nije dozvoljeno da postavljaju lična pitanja ili traže fotografije“.

Dodala je da je obaveze poslodavaca i da rade na uspostavljanju rodnog balansa među zaposlenima i zaštiti zaposlenih žena i njihovih prava usled odsustva zbog trudnoće i porođaja.

Prema njenim rečima, porodiljsko i trudničko odsustvo ne sme da utiče na mogućnost stručnog usavršavanja, napredovanja na poslu ili povratka na isto radno mesto.

Bonus video: Mihajlović: Nema odluke o litijumu bez studije i referenduma

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar