Mihailo Brkić Foto: Nova S

Nosilac liste "Srbijа protiv nasilja" na pokrajinskim izborima i potpredsednik stranke Srbija Centar dr Mihailo Brkić istakao je gostujući u "Iza vesti" da su izborni procesi, korak po korak, sve dalji od demokratije.

„Jedna neprijatna situacija, taj momenat sa potpisima koja vas dovede u situaciju da potpuno obesmisli predizborne radnje da bi došli do mogućnosti da kandidujete listu. Ovo je sve na kraju krajeva dovelo do toga da postavimo pitanje – što mi radimo sve ovo“, ističe Brkić za N1.

Podsetimo, članovi Gradske izborne komisije Sofija Mandić, Zoran Alimpić i Vladica Ilić objavili su niz novih nepravilnosti koje su utvrdili na predatim listama za beogradske izbore. Među onima čiji su se potpisi, bez odoborenja, našli među onima koje su predate u GIK-u, je i novinarka Jelena Zorić, glumice Bojane Maljević čiji se potpis našao na listi Usame Zukorlića, kao i Sofije Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, čije je ime lažirano na jednoj od lista.

Pre nekoliko dana članovi GIK-a otkrili su da je bivši ministar privrede Rade Basta predajući manjinsku listu Gradskoj izbornoj komisiji, pokušao da se domogne odborničkog mandata i to kao Bunjevac.

Ako se potpisi falsifikuju na početku izbornog procesa, šta onda očekivati na kraju, nosilac liste „Srbijа protiv nasilja“ na pokrajinskim izborima kaže:

„To može da stvori uslove za tenziju koju ja verujem da niko ko želi dobro ovom društvu ne želi.“

Mihailo Brkić/ Foto: Newsmax Adria

Kako ističe, u Vojvodini izbora nema u Novom Sadu, koji su ključni.

„Ono što je Beograd postao za celu Srbiju, to je sada sve više Novi Sad za Vojvodinu. Izbori u Novom Sadu su uvek bili uvod u promene. Kad dobijete Novi Sad, dobili ste Vojvodinu“, navodi nosilac liste.

Prema njegovim rečima, Srbija protiv nasilja ima motivaciju da trči trku za Vojvodinu kao i za Beograd.

„Čak i da dođe do ozbiljne promene u Vojvodini, dobar rezultat da možemo da stanemo spram SNS i da kažemo, okej, ovo su nova pravila igre“, ističe Brkić.

Mihailo Brkić navodi da je cilj njihove izborne liste da formiraju vladu koja može da bude i koaliciona.

Pročitajte još

„Imam utisak da su neke stvari dovedene do toga da pokrajina predstavlja distribucioni centar u finansijskom smislu, a ne centar gde se donose neke odluke. Vi u pokrajini imate nekoliko fundamentalnih stvari: poljoprivreda, upravljanje vodama, prehrambena industrija. To su fundamentalne stvari za pokrajinu gde moraju da se vrate gde bi trebale – u pokrajinu“, objašnjava Brkić.

Sagovornik ističe da je potrebno da se objasni šta je Vojvodina u političkom sistemu Srbije.

„Postoje dva pola – jedni očekuju od Vojvodine ingerencije iz ’74 godine (Ustav), a druge očekuju ukidanje AP Vojvodine. Ta dva pola teško da mogu da komuniciraju jer se nalaze na potpuno suprotstavljenim pozicijama. Najveći deo javnog mnjenja se nalazi između te dve zone“, naglašava on.

U budućnosti je neophodno da deo funkcija koji je vezan za rad lokalnih samouprava bude prebačen na drugostepeni nivo, na pokrajinu, ističe.

„A ne da se lokalna samouprava kad ima problem na primer u Beloj Crkvi obraća direktno republici“, navodi Brkić.

Ističe da očekuje dobre rezultate na izborima.

„Svi koji žive u Srbiji i AP Vojvodini imaju jednu potrebu i želju – da žive bez nasilja. Posebno u Vojvodini gde postoji jedna tradicija pitomog odnosa prema problemima“, zaključuje Brkić.

BONUS VIDEO Iza vesti: Mihailo Brkić (28.11.2023)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare