Milorad Grčić Foto: Vesna Lalić

Tačno mesec dana trebalo je vd direktoru Elektroprivrede Srbije Miloradu Grčiću da podnese ostavku, nakon kolapsa koji je energetski sistem Srbije pretrpeo 12. decembra prošle godine. Otišao je teška srca i osvetnički, pa je u oproštajnom pismu premijerki Ani Brnabić poručio da će ceo elektroenergetski sistem biti osuđen na smrtnu kaznu ako na čelu ovog resora u Vladi ostane Zorana Mihajlović. I tako stavio tačku na karijeru tipičnog funkcionera Srpske napredne stranke.

Zašto?

Grčić ima sumnjivu diplomu fakulteta, pre ulaska u politiku bio je poznat kao vlasnik pečenjare u Obrenovcu. Na čelo EPS nezakonito je postavljen jer nije ispunjavao uslove za ovu poziciju, a nezakonito je i obavljao ovu funkciju četiri godine. Zakon o javnim preduzećima ne dozvoljava obavljanje funkcije vršioca dužnosti duže od godinu dana, a Milorad Grčić je na ovoj poziciji ostao četiri puta duže. Do kraja veran predsedniku Srbije, čak i kad ga pušta niz vodu. Čovek koji ćuti, i onda kad ga vređaju i kad cela javnost od njega traži odgovore. Umesto da podnese ostavku nakon havarije, smenio je četiri direktora EPS, a zatim je pokušavao da se sačuva fotelju tako što je organizovao podršku samom sebi. Kad nije preostalo ništa drugo, pristao je da ode, ali ne bez osvete.

Grčićev kraj počeo je 12. decembra, kada je energetski sistem u Srbiji doživeo kolaps. Zbog manje od 30 santimetara snega na desetine hiljada građana Srbije ostalo je bez struje, jer su u kopovima Rudarskog basena Kolubara umesto uglja kopali blato.

“Ne znam šta bih ti rekao, Mićo“, obratio se dva dana kasnije predsednik Srbije direktoru EPS-a Miloradu Grčiću.

“Za naše greške ljudi će morati da snose posledice. Očekujem Grčiću i tvoju reakciju u skladu sa tim. Kad god hoćeš – danas, sutra… Mi koji obavljamo javni posao možemo da grešimo, ali kod tako krupnih stvari naš stepen odgovorniosti mora da bude mnogo viši“, rekao je Aleksandar Vučić.

Biografija Milorada “Miće” Grčića

Navodi da je po zanimanju ekonomista. O svom obrazovanju Grčić je za “Blic” kazao da je 1990. upisao jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu, ali da ga je “zanemario zbog rata i sankcija”, te da se konačno ispisao 2005. Tada je, kako je tvrdio, upisao Fabus – Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu “Educons” u Sremskoj Kamenici. Mediji su pisali i da je Grčić svojevremeno bio vlasnik kafića i pečenjare “Fantazija”, po čemu je u Obrenovcu bio naročito poznat. Na lokalnim izborima u Obrenovcu 2008. godine pojavio se kao nosilac liste Udruženja građana “Snaga Obrenovca – Milorad Grčić“, koje je bilo tada bilo koalicioni partner Demokratske stranke, a Grčić zamenik predsednika opštine Obrenovac. Međutim, kada su se spojili obrenovački odbor SNS i Udruženje građana “Snaga Obrenovca“, dolazi do razlaza sa DS. Zatim postaje član Srpske napredne stranke i predsednik Opštinskog odbora u Obrenovcu. Za vršioca dužnosti direktora RB „Kolubara“ imenovan je 8. oktobra 2012. godine. Na toj funkciji bio je do decembra 2015, kada je postao direktor kancelarije za društveno odgovorno poslovanje u Elektroprivredi Srbije. Vlada Srbije postavila ga je 15. marta 2016. za vršioca dužnosti direktora EPS.

Desetak dana kasnije, tokom posete Zlatiborskom okrugu i nakon požara u Termoelektrani „Nikola Tesla B1“, još jednom mu je poručio:

“Do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda Mićo, nešto drugo da radiš.

Usledili su praznici, a Mića je pokazao da mu se baš i ne ide.

Predstavnici nekoliko privatnih firmi, koje posluju sa Elektroprivredom Srbije, uputili su pismo predsedniku Aleksandru Vučiću sa molbom da se nastavi politika vođenja EPS-a na način kako je to činio do sad Milorad Grčić. Oni su uputili podršku Grčiću, uz napomenu da su njegova energija, organizacione sposobnosti i konstruktivni pritisak u svim tehnološkim procesima omogućili da se brojni remonti završe pre roka.

Direktori, koje su uputili pismo predsedniku Srbije, predstavnici su privatnih izvođača koje godinama unazad EPS angažuje na različitim poslovima. Značajan broj ovih firmi je iz Obrenovca, rodnog mesta Milorada Grčića i opštine koja je, zbog energetskog kolapsa u decembru, ostala bez struje i grejanja.

Požar u rudarskom basenu Kolubara
Foto: printscreen

Možda bi ovo pismo i urodilo plodom da 10. januara nije došlo do požara u RB Kolubara, kada je izgoreo bager u vrednosti od 18 miliona evra, što je samo poslednja u nizu tragedija nastala zbog nestručnosti nadležnih u Elektroprivredi Srbije.

Dva dana kasnije Milorad Grčić podneo je ostavku i poslao pismo premijerki Ani Brnabić.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

“Ovim putem želim da vas upoznam sa sadržajem pisma, koje sam juče uputio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. Poštujem državnu hijerarhiju, ali sam se prvo obratio predsedniku Vučiću, jer sam i posao vršioca dužnosti direktora “Elektroprivrede Srbije“, ali i politički angažman i članstvo u Srpskoj naprednoj stranci prihvatio isključivo zbog Aleksandra Vučića, čvrsto verujući u njegove ideje, ideale i viziju jake, moderne i napredne države Srbije, koje predsednik dosledno i uspešno ostvaruje.

Predsednika Republike obavestio sam da podnosim neopozivu ostavku na mesto vršioca dužnosti direktora EPS, koju sam obavljao prethodnih godina u izuzetno složenim okolnostima”.

Nakon navođenja svih tih teških okolnosti, Grčić je dao sve od sebe da sa sobom “povuče” i minisatrku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović.

“Ukoliko gospođa Zorana Mihajlović ostane na čelu Ministarstva rudarstva i energetike duže od tri meseca, ako bude vodila to ministarstvo i jedan jedini dan posle izbora, naš elektroenergetski sistem je osuđen na smrtnu kaznu, na potpunu propast”, zaključio je Grčić.

BONUS VIDEO: Nenadić EPS-u treba detaljna istraga, propusti nisu samo Grčićevi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare