Loznica, Cer, Udruženje Ne damo Jadar, Rio Tinto, protest
Foto: Marijana Petković

Najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će posetiti dolinu Jadra, odnosno mesto Gornje Nedeljice, koje se nalazi u epicentru interesovanja kompanije „Rio Tinto“, meštani ovog kraja su pozdravili, navodeći da se nadaju da ih šef srpske države neće ubeđivati da odustanu od borbe za opstanak.

Na konferenciji za medije, održanoj u sredu u Predsedništvu Srbije, Vučić je najavio da će uskoro obići meštane doline Jadra i razgovarati sa njima o planu kompanije „Rio Tinto“ da iskopava litijum na tom području

Pročitajte još...

“U narednih nekoliko dana boraviću na području ovih sela. Znam koliko tamo imam političkih protivnika, ali želim da čujem mišljenje građana. Idem bez rešenja, ali neću da razgovaram sa tajkunima, već sa narodom. Moj je posao, kao predsednika Srbije, da istrpim sve – od paradajza i jaja. Spreman sam da razgovaram dan i noć. U stanju sam da sedim 15 sati, a da se ne podignem sa stolice. Ko god ima šta da kaže, spreman sam da ponudim odgovore”, rekao je Vučić.

Komentarišući ovu najavu, Nebojša Petković, član udruženja “Ne damo Jadar”, za “Novu” kaže da je dobro što se predsednik odlučio na taj korak.

– Trebalo je i pre da dođe. Dobrodošao je kod nas na razgovor, želimo da pričamo sa njim, ali pred svim novinarima, a ne iza zatvorenih vrata, pa da posle svako ima svoju verziju priče – ističe on.

S druge strane, Predrag Đurić, iz sela Korenita, napominje da meštani nemaju gde da dočekaju predsednika.

– Dom kulture, crkvu su nam zaključali i mesnu zajednicu su nam zaključali. Mi nemamo gde dočekati predsednika države. Ako dođe, očekujem da će nas ubeđivati da popustimo u svojim namerama.

Imajući u vidu situaciju i raspoloženje na terenu, sumnjam da će država odustati od „Rio Tinta“ – napominje naš sagovornik.

Dušan Filipović, advokat Koalicije organizacija protiv korupcije u zaštiti životne sredine, kaže da su meštani spremni da predoče Vučiću sve pravne nedostatke projekta “Jadar”.

– Spremni smo da razgovaramo o svim pravnim nedostacima, da iznesemo činjenice koje će, sigurni smo, podstaći predsednika da se na drugačiji način ophodi prema ovom projektu – najavljuje Filipović.

Na pitanje da li veruje da će uspeti da ubede predsednika da promeni mišljenje, sagovornik “Nove” samouvereno odgovara da je to moguće.

– Ubeđen sam da će on biti dovoljno razuman da odustane od ovog projekta, ako se na ozbiljan i argumentovan način predoče svi njegovi nedostaci – podvlači Filipović.

BONUS VIDEO „Ne damo Jadar“: Zakoni se menjanju zbog Rio Tinta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare