Daglas Mekgregor
Daglas Mekgregor Foto:U.S. Army/D. Neal

Potencijalno imenovanje Daglasa Mekgregora na mesto ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Nemačkoj, neće značajno uticati na odnose Amerike prema Srbiji, iako njegove izjave deluju blagonaklono prema našoj zemlji, smatraju sagovornici Nova.rs.

Iako je Mekgregorov stav suprotan onom koji zastupa zvanična američka politika i prilično nepovoljan za Albance, prema oceni stručnjaka, teško je očekivati da će njegovo imenovanje i potencijalni uticaj doprineti promeni odnosa SAD prema Srbiji i pitanju Kosova. Naime, on je nedavno kritikovao američku intervenciju na Kosovu 1999. godine, ocenivši da je ona bila usmerena protiv pravoslavnih hrišćanskih Srba i da je nakon nje postavljena muslimanska narko-mafija, što je nazvano uspehom za demokratiju, piše CNN u tekstu u kojem podseća i na njegove druge izjave koje naziva ksenofobičnim i rasističkim.

“Ti ljudi nikada nisu bili naši prijatelji”, rekao je Mekgregor, koji će zameniti Ričarda Grenela na mestu ambasadora u Nemačkoj.

Kandidat predsednika Trampa za novog ambasadora SAD u Nemačkoj zasad bi široj javnosti mogao da bude poznat uglavnom po ksenofobičnim i rasističkim komentarima koje redovno iznosi na račun izbeglica i imigranata, što u Americi, što u Nemačkoj.

Govoreći o potencijalnom angažovanju Mekgregora na mesto ambasadora SAD u Nemačkoj, analitičar Dušan Janjić ističe da pomenuti dipolamata neće imati u američkoj administraciji ulogu kakvu je ranije imao Ričard Grenel.

“Grenel nije dobio ovlašnje da bude izaslanik za dijalog Srbije i Kosova zato što je bio ambasador u Berlinu, već zato što je bio blizak Trampu. Mekgregor je drugačija priča. On pripada obaveštajnoj zajednici, a koliko sam upućen on je bio i u Dejtonu. On poznaje naše prilike, ali nisam siguran da će u ovom momentu Tramp menjati Grenela za Mekgregora. Mi moramo da završimo sa Grenelom posao koji smo započeli, a to je bar još jedan sastanak”, ističe Janjić.

Dušan Janjič Foto: Medija centar Beograd

Prema njegovim rečima, Mekgregor pripada američkom establišmentu koji je ranije zagovarao potpunu etničku podelu Balkana.

“Zbog toga je bio i isključen iz službe. Oni koji veruju u razgraničenje ili čuda preko noći, mogu da pomisle da će on sada više nositi tu ideju nego što je to činio Grenel. Ipak, moramo biti vrlo oprezni. Mekgregorove izjave su više usmerene prema Nemačkoj. On je pre svega išao na simpatije koje će dobiti od Alternative za Nemačku, koja isto tako misli od bombardovanju Jugoslavije”, objašnjava on i dodaje da Mekgregorova uloga da, umesto Trampa, šalje neprijatne poruke Merkelovoj.

“On će se više baviti Nemačkom, nego što će to činiti sa Srbijom. U odnosu prema Srbiji neće biti promena. Tramp je odlučio da se malo povuče iz priče oko Kosova i da se stvar prebaci Evropi. Mislim da bi za Srbiju bilo opasno da uđe u medijsku igru sa Mekgregorom, kao što je ranije ušla sa Stivenom Majerom”, naglašava Janjić.

Ko je budući ambasador SAD u Nemačkoj?

Daglas Mekgregor je pukovnik američke vojske u penziji, odlikovani veteran i rado viđen gost na konzervativnom, desničarskom i sada već ozloglašenom Foks njuzu, Trampovoj produženoj ruci. U tom duhu, Mekgregor je od onih koji tvrde da muslimani hrle u Evropu “s ciljem da je pretvore u islamsku državu”, od onih koji kritikuju Nemačku što pruža beneficije “milionima neželjenih muslimanskih uljeza” i naposletku čvrsto veruju da je umesto toga daleko pametnije uložiti taj novac u naoružanje i vojsku.

Jovanović: Promene u američkom stavu neće biti, iako postoji nada

Bivši ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović, smatra da javni nastupi Daglasa Mekgregora predstavljaju novi američki glas, koji, kako kaže, daje nadu. Ipak, on je dodao da je Mekgregor usamljen u svom stavu.

“On je bio učesnik bombarodvanja Jugoslavije, ali je činjenica da je on proteklih godina stekao zaključak da je učinjena nepravda prema Srbiji i da je to bila greška”, ističe Jovanović, napominjući da je pomenuti diplomata jedan od retkih  koji je shvatio značaj savezništva sa Srbijom.

Vladislav Jovanović
Foto: N1

“Udaljavati jednog proverenog i dokazanog američkog saveznika na Balkanu, radi nekog maglovitog cilja, nije dalekosežna politika. On je verovatno došao do tog zaključka, što je prvi zvaničan glas iz američkog establišmenta. Ovo je jedinstven slučaj, ali i deluje kao glas vapajućeg u pustinji”, smatra on.

Jovanović podseća da je zvanični Beograd polagao nade da če aktuelna američka administracija, na čelu sa Trampom, promeniti stav prema Srbiji, ali da se to ipak nije dogodilo.

“To se brzo korigovalo različitim izjavama. Teško je očekivati da će Tramp sa svojom novom politikom napraviti taj poželjni korak napred. Mekgregorova naklonost podgreva nade da Amerika možda može da pronađe način da izvrši respitivanje svoju politiku prema nama”, poručuje Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar