Daglas Mekgregor
Daglas Mekgregor Foto:U.S. Army/D. Neal

Kandidat predsednika Trampa za novog ambasadora SAD u Nemačkoj zasad bi široj javnosti mogao da bude poznat uglavnom po ksenofobičnim i rasističkim komentarima koje redovno iznosi na račun izbeglica i imigranata, što u Americi, što u Nemačkoj.

Daglas Mekgregor je pukovnik američke vojske u penziji, odlikovani veteran i rado viđen gost na konzervativnom, desničarskom i sada već ozloglašenom Foks njuzu, Trampovoj produženoj ruci. U tom duhu, Mekgregor je od onih koji tvrde da muslimani hrle u Evropu „s ciljem da je pretvore u islamsku državu“, od onih koji kritikuju Nemačku što pruža beneficije „milionima neželjenih muslimanskih uljeza“ i naposletku čvrsto veruju da je umesto toga daleko pametnije uložiti taj novac u naoružanje i vojsku.

CNN ima pravo u ocenama da će Mekgregovoro potencijalno imenovanje – odnosno imenovanje ukoliko ga odobri Senat SAD – označiti još jednu nisku tačku američko-nemačkih odnosa, iako se u neku ruku činilo da ne može niže od Trampa koji kancelarku Angelu Merkel svako malo pozove da joj kaže da je „glupača“ koju Rusi drže u džepu. Ipak, rasistički dometi pukovnika Mekgregora idu mnogo dalje.

Prilično je malo radio i televizijskih intervju koje je Mekgregor dao, a da u njima nije demonizovao izbeglice i imigrante. Upozoravao je, između ostalog, da meksički karteli „u Ameriku uvoze milione neobrazovanih i nesposobnih Meksikanaca sa pogrešnom kulturom“ i uporno insistirao na usvajanju zakona koji bi dopustio da se na američko-meksičkoj granici „puca u ljude“ ukoliko je to neophodno.

Zato, ako je iko išta i znao o Mekgregoru, nije mu nimalo neuobičajena njegova izjava koja je protutnjila među Srbima – da je Kosovo islamska narko-država.

Mekgregor je kritikovao američku intervenciju na Kosovu 1999. godine, ocenivši da je ona bila usmerena protiv pravoslavnih hrišćanskih Srba i da je nakon nje postavljena muslimanska narko-mafija, što je nazvano uspehom za demokratiju.

Pročitaj i:

Govorio je za Raša Tudej – režimsku televizijsku mrežu oslonjenu na Kremlj – da su Ukrajinci sa istoka zapravo „Rusi“, i to 2014. godine pošto je Rusija pokušala da izvrši aneksiju Krima.

Biznis insajder je o Mekgregoru objavio tekst sa naslovom „Trampov izabranik za novog ambasadora u Nemačkoj je ljubimac Foks njuza koji širi desničarske teorije zavere“, iako je Bela kuća uredno Mekgregora predstavila kao „naširoko priznatog eksperta“ i istakla njegova diplomatska i vojna dostignuća među kojima su i pregovori u Dejtonu koji su okončali rat u Bosni devedesetih godina.

Politiko je Mekgregora opisao kao čoveka koga neki simpatišu zbog njegove sklonosti da preispituje vojnu doktrinu i praksu, a drugi kritikuju kao oportunistu ozlojeđenog zbog činjenice da nikada nije unapređen u generala.

Grupa za monitoring medija Media Matters istakla je u izveštaju da Mekgregor često gostuje kod Takera Karlsona, jednog od omiljenih televizijskih voditelja upravo predsednika Donalda Trampa; u njegovoj emisiji na Foks njuzu je izneo niz problematičnih tvrdnji.

U junu 2019. godine, Mekgregor je Karlsonu rekao da demokrate pokušavaju da izmene demografsku strukturu Sjedinjenih Država kako bi ostvarili izbornu prednost, odnosno da Demokratska stranka nastoji da u zemlju – ilegalno i legalno – uvede što više izbeglica i imigranata koji će glasati za njih.

Takve tvrdnje idu dalje od agende i propagande belog nacionalizma i protežu se do čuvene teorije zavere o Velikoj zameni koja tvrdi – bez ikakvih dokaza – da progresivni liberali u tajnosti pokušavaju da bele Amerikance zamene onim Amerikancima koji, pa, nisu tako beli.

Upravo se rasistička teorija zamene nalazi iza opsednutosti esktremne desnice stopom nataliteta i pitanjem abortusa jer se ona zasniva na pretpostavci da bele žene ne rađaju dovoljno dece i da pad nataliteta, između ostalog, dovodi do toga da bele ljude širom sveta menjaju nebelci.

Daglas Mekgregor
Daglas Mekgregor Foto:Screenshot/Youtube/American Veterans Center

Govorio je i da Džordž Soros finansira masivne migracije iz Centralne Amerike i da je i on delom odgovoran za kriminal koji se u SAD uvozi iz Meksika.

Činjenica da je Mekgregor u američkoj vojsci služio skoro 30 godina zaista više govori o Pentagonu nego pukovniku Mekgregoru. Sa druge strane, iako deo Kongresa već negoduje i ograđuje se od mogućnosti da Mekgregor bude imenovan za ambasadora SAD u Nemačkoj, demokrate kao da zaboravljaju da se Senat pita, a kad se Senat pita, uglavnom bude onako kako je Tramp zamislio.

Senat drže republikanci i praksa je dosad pokazala da uglavnom ne mare za mišljenje demokratskih kongresmena – za to nema boljeg dokaza od neuspelog impičmenta predsednika Trampa.

Mekgregor će makar po desničarskoj liniji biti dostojna zamena Ričarda Grenela koji se nije libio da zažmuri na protokol i neguje bliske odnose sa nemačkom ekstremno desničarskom i populističkom strankom Alternativa za Nemačku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare