Veran Matić Foto:Ivan Dinić/Nova S

U vlasti postoje oni koji žele da se rešavaju slučajevi pritisaka i napada na novinare, ali postoje i oni koji "idu okolo i kvare takvu situaciju“, izjavio je član Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara Veran Matić.

„Kao da neko unutar samog sistema u kratkom periodu minira ono što postoji kao dobra namera“, rekao je za N1 Matić, koji je ocenio da je „paradoksalna situacija u samoj vlasti“.

Radna grupa trebalo bi da reaguje u svim slučajevima pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara, kaže on.

„Na prvom slučaju koji nam se desio nije bilo reakcije dela radne grupe koji dolazi iz vlasti. Još uvek nema nikakve reakcije vezano za ovaj slučaj“, kazao je Matić, komentarišući napade na istraživačku redakciju KRIK i deo civilnog sektora.

Napadi na KRIK, koji su rezultirali izlaskom nekoliko organizacija iz Radne grupe, su pravi primer zašto je grupa osnovana, dodao je on.

„Te klevete su dobile takav intenzitet da direktno ugrožavaju bezbednost novinara“, rekao je Matić.

Smatra da ni predsednica Vlade Ana Brnabić ni nadležna ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ne shvataju da „kada osnujete radnu grupu, ona samostalno deluje“.

„Ne možete i dalje da upravljate tom radnom grupom“, rekao je Matić.

Više novinarskih udruženja istupilo prošle sedmice iz Radne grupe u znak protesta zbog ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

Upitan da li će ostati u Radnoj grupi, Matić kaže da nije siguran da li ona i dalje postoji, i da nakon što su je napustila medijska udruženja svakako ne postoji u izvornom obliku.

Dodao je da od marta funkcioniše sigurna linija za pomoć novinarima koji trpe pretnje ili napade, na broju 0800 100 115.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar